Tarihi Yanartaş'ta ayin de yapılıyor sucuk da pişiriliyor

Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı mevkisinde bulunan Yanartaş'ta bazı turist grupları ayin yaparken, bazı gruplar ise sucuk, salam pişiriyor

F5HABER F5HABER
Tarihi Yanartaş'ta ayin de yapılıyor sucuk da pişiriliyor

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı yakınlarında bulunan ve adını Yunan mitolojisindeki ateş saçan yaratık "Chimera"dan alan Yanartaş'ta kayaların arasından yüzlerce yıldır alev çıkıyor.

Olympos-Beydağları Sahil Milli Parkı içinde yer alan, Çıralı Plajı'na bir kilometre uzaklıktaki Yanartaş, deniz seviyesinden yaklaşık 250 metre yükseklikte yer alıyor.

Yaya olarak patika yol ve merdivenlerden çıkılarak ulaşılan Yanartaş, Likya yürüyüş yolunda bulunması nedeniyle de özellikle tarih ve doğa meraklılarının ilgisini çekiyor. Bölge özellikle hava karardıktan sonra ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçi trafiği sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor.

Yanartaş'ta bulunan yazıtlarda olimpiyat oyunlarının ilk ateşinin Olympos Dağı'ndan alındığı ve bu oyunların dünyada ilk defa bu bölgede oynandığı yazıyor.

Bilim insanları da yaz kış yanan bu ateşin aslında yeraltından dışarı sızan doğal bir metan gazı olduğunu söylüyor.

Ayin de yapılıyor,sucuk da pişiriliyor

İçerisinde Roma dönemine ait bir kiliseyle çok sayıda tarihi eserin bulunduğu Yanartaş'ı yılın her döneminde binlerce yerli ve yabancı tatilci ziyaret ediyor. Kayaların arasından çıkan alevlerin etrafında yurtdışından gelen bazı gruplar ayin düzenliyor. Bazı yerli ve yabancı ziyaretçiler de  kayaların arasında sucuk, salam pişiriyor. 

Mücella Doğankaya, kayaların arasındaki alevleri görmek için bölgeye çıkarken çok yorulduklarını ama buna değdiğini belirterek, "Harika bir doğa olayı, her taraf tarih kokuyor" dedi.

Almanya'dan gelen ve ateşte sosis pişirmeye çalışan Matthias Pletzinger ise çocukların sosisi çok sevdiğini, tarihi ateşte yemek pişirdiklerini kaydetti.

Ateşte sucuk pişiren Arzu Erdem de İstanbul'dan geldiğini belirterek, "Bugün akşam yemeğimizi burada, bu doğal ortamda yemek istedik. Çıralı'yı çok seviyorum, müthiş bir doğa" diye konuştu.

Bölgede rehberlik yapan Cihan Şahin,  Yanartaş'ın yılın 12 ayında ilgi gördüğünü ancak yerli turistin yaz döneminde, yabancı turistlerin ise baharda yoğunlaştığını söyledi.

Bölgenin 24 saat ziyaretçi çektiğini vurgulayan Şahin, "Bu ateş hiç sönmüyor, kışın çok yağmur yağdığı zaman söner gibi oluyor, fakat sonra tekrar yanmaya başlıyor. Burada bazıları gün doğumunu izlemek için geliyor, bazıları da ayin yapıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

SONRAKİ HABER