Şimşek’ten kamu bankalarına çağrı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Çevre dostu yatırımları finanse etmek üzere bu yönde tahvil ihraçlarının teşvik edilmesi, artırılması çok kritik ve önemli. Türkiye'de de bu farkındalık var" diyerek, "Kamu bankalarından bu yönde öncü bir rol oynamasını bekliyoruz" dedi.

F5HABER F5HABER
Şimşek’ten kamu bankalarına çağrı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Çevre dostu yatırımları finanse etmek üzere bu yönde tahvil ihraçlarının teşvik edilmesi, artırılması çok kritik ve önemli. Türkiye'de de bu farkındalık var" diyerek, "Kamu bankalarından bu yönde öncü bir rol oynamasını bekliyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) İklim Toplantıları'nın ilki olan ‘Düşük Karbonlu Kalkınma Sürecinde Finansmanın Rolü' etkinliğinde konuştu. Şimşek,yaptığı konuşmada kamu bankalarına çağrıda bulundu. Şimşek, "Çevre dostu yatırımları finanse etmek üzere bu yönde tahvil ihraçlarının teşvik edilmesi, artırılması çok kritik ve önemli. Türkiye'de de bu farkındalık var, bankalarımızın bir kısmı bir araya geldiler. Bu yönde bir sözleşmeye imza attılar. Kamu bankaları hala buna katılmamış, buradan tekrar çağrıda bulunuyorum. Bu hepimizin menfaatine. Kamu bankalarından bu yönde öncü bir rol oynamasını bekliyoruz" dedi.

1950 sonrasında çok çarpıcı küresel ısınma ile karşı karşıya kalındığını aktaran Şimşek, bunun tesadüf olmadığını söyledi. Şimşek, "Bu tesadüf değil, çünkü günlük 41 milyon ağaç kesiliyor, 100 binden fazla uçak havada, 1.2 milyon araç her gün yollara çıkıyor, 10,5 milyon ton kömür, 9,5 milyar metreküp doğalgaz, 95 milyon varil petrol tüketiyoruz ve yine 95 milyon metreküp sera gazı her gün gezegenimize salınıyor. Doğal olmayan bir sürecin içindeyiz, insan eliyle doğal faktörlerin oluşturacağından 170 kat daha hızlı dünyayı olumsuz bir patikaya sokmuş durumdayız" diye konuştu.

"TEKNOLOJİ SAYESİNDE YENİLEBİLİR ENERJİNİ KARLILIĞI ARTACAK"

Paris Anlaşmasına uyumun dünya için çok kritik olduğunu vurgulayan Şimşek, "Çünkü çok önemli bir adım, her alanda olduğu gibi iklim noktasında da çok taraflı kurala dayalı bir dünya sistemini idame etmemiz lazım. Tek taraflı veya ikili yaklaşımlar dünya ticaretinde sorun olduğu gibi iklim konusunda da karşımıza çıkıyor. Enerji çok önemli bir alan dedik. Dünyada şuanda bileşenler itibariyle baktığımız zaman maalesef kömür yüzde 41, doğalgazı da eklerseniz yüzde 63 gibi bir oranla karşı karşıyayız. Bu kolay kolay kısa vadede değişmeyecek gibi. Yenilebilir enerjini payı yüzde 25'in altında, bunun çok hızlı bir şekilde artması gerekir. Burada ciddi yatırımlar var doğru yoldayız. 2016-2040 döneminde ilave enerji yatırımlarının veya kapasitesinin büyük oranda yenilebilir olacağı çok net olarak görülüyor. Teknoloji sayesinde yenilebilir enerjini karlılığı artacak" ifadelerini kullandı.

"Bizim pozisyonumuz çok net, biz gelişmekte olan bir ülkeyiz" diyen Şimşek, "Paris Anlaşması'nı imzaladık ama özellikle bu teknolojilerin ve yatırımların finansmanında Türkiye'nin teşviklerden, küresel fonlardan yararlanması noktasında ısrarcıyız. Türkiye sorumluluklarını yerine getirmek istiyor ama Türkiye 1990'lı yıllarda OECD üyesi ülke diye biz gelişmiş ülke kategorisine konulmuşuz, Türkiye net olarak gelişmekte olan bir ülkedir. Türkiye'nin bu pozisyonunun dünya tarafından kabul edilmesi lazım" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE YÖNELİK KIRILGANLIKTA 21'İNCİ"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yapılan bir araştırmayla Türkiye'nin iklim değişikliğine yönelik kırılganlık ve hazırlık sırasını açıkladı. Şimşek, "Genel anlamda iklim değişikliğine yönelik kim daha kırılgan veya kim daha hazır şeklinde. Türkiye hazırlıkta 191 ülke arasında 66'ncı sırada demekki hazırlık seviyemizi daha da güçlendirmemiz, ilk 20'leri hedeflememiz lazım. Kırılganlık noktasında da 21'inci sıradayız. Bunu da azaltmamız lazım" dedi.

KAMU BANKALARINA ÇAĞRI

Şimşek, kamu bankalarına çevre dostu yatırımları finanse etmek üzere bu yönde tahvil ihraçlarının teşvik edilmesi konusunda diğer bankalarla birlikte olunması çağrısında bulundu. Şimşek şöyle konuştu: "Çevre dostu yatırımları finanse etmek üzere bu yönde tahvil ihraçlarının teşvik edilmesi, artırılması çok çok kritik ve önemli. Türkiye'de de bu farkındalık var bankalarımızın bir kısmı bir araya geldiler. Bu yönde bir sözleşmeye imza attılar. Kamu bankaları hala buna katılmamış, buradan tekrar çağrıda bulunuyorum. Bu hepimizin menfaatine. Kamu bankalarından bu yönde öncü bir rol oynamasını bekliyoruz. Ülkemizde bütün finansal sektör yaklaşık 2,5 trilyon liralık bir büyüklüğe sahip. Bankacılık sektörü bunun yüzde 80'den fazlasına denk geliyor. Burada önemli olan 350 milyar liralık kaynağı yenilebilir enerjiye ve diğer ilgili alanlara kanalize etmemiz. Bu inanıyorum ki gerçekleşir."

(Ali Canberk Özbuğutu/İHA)

SONRAKİ HABER