TEİS: Her ilaç için reçete istenmesi mevzuata ve işleyişe aykırı

TÜRKİYE İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun reçetesiz ilaç listesini genişletmek için başlattığı çalışmayla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Ülkemizde nerede ise ilaçların tamamı reçeteli olarak sınıflandırılmıştır. Bu durum hem ilacın kamu maliyesine etkisini yükseltmekte, hem de mevzuatın yanlış yorumlanması nedeniyle neredeyse her...

F5HABER F5HABER
TEİS: Her ilaç için reçete istenmesi mevzuata ve işleyişe aykırı

TÜRKİYE İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun reçetesiz ilaç listesini genişletmek için başlattığı çalışmayla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Ülkemizde nerede ise ilaçların tamamı reçeteli olarak sınıflandırılmıştır. Bu durum hem ilacın kamu maliyesine etkisini yükseltmekte, hem de mevzuatın yanlış yorumlanması nedeniyle neredeyse her ilaç için vatandaştan reçete yazdırması istenerek ilaç ve eczacılık hizmetinde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Her ilaç için mutlaka reçete istenmesi hem mevzuata, hem de eczanelerin olağan işleyişine aykırıdır. Eczanelerimizde verdiğimiz hizmeti aksatmayacak düzenleme istiyoruz" dedi.

İlacın, yerine başka bir ürün ikame edilebilecek herhangi bir ürün olmadığını hatırlatan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ilacın dünyada ve ülkemizdeki tek yetkilisinin de eczacılar olduğunu kaydetti. İlaç hizmetinin eczacılar sayesinde bugüne kadar sorunsuz bir şekilde sunulduğunu hatırlatan Saydan, bu hizmetin kalitesi sayesinde de ülkemizde eczanelerden kaynaklı herhangi bir halk sağlığı sorunu yaşamadığını hatırlattı. Saydan, "Ülkemizdeki mevzuata göre nerede ise ilaçların tamamı reçeteli olarak sınıflandırılmıştır. Bu durum hem ilacın kamu maliyesine etkisini yükseltmekte, hem de mevzuatın yanlış yorumlanması nedeniyle neredeyse her ilaç için vatandaştan reçete yazdırması istenerek ilaç ve eczacılık hizmetinde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Oluşturulmuş olan algı ve önyargının aksine; bizler eczanelerimizde teşhis ve tedavi uygulayarak reçetesiz ilaç satmıyoruz. ani hiçbir eczanede hastalara hipertansiyon tedavisine, ya da diyabet tedavisine başlanılmamakta, bu ve benzeri hiçbir hastalığın teşhisi ve tedavisine yönelik ilaçlar önerilmemektedir. Bizler eczanemize gelen hastanın kullandığı, doktorun kendisine önerdiği ilacı sorunsuz bir şekilde hastalarımıza ulaştırmaktayız ve her zaman da ulaştırmak istiyoruz. Her ilaç için mutlaka reçete istenmesi, hem mevzuata hem de eczanelerin olağan işleyişine aykırıdır.

ECZACILARA YETKİ VE İNSİYATİF VERİLMELİ

TEİS Başkanı Nurten Saydan, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uyuşturucu ve bağımlıllık yapıcı etken maddeleri içeren ilaçlar ile özel kontrolü ve takibi olan ilaçların reçete karşılığında hastaya ulaştırıdığını kaydetti. Saydan, "Yine tüm dünyada eczacıların bazı ilaçları tamamen reçetesiz, bazı ilaçları da tedavinin devamı olarak yeniden yazılmış reçete olmaksızın hastaya verme yetkisi bulunmaktadır. Ülkemizde bu yetkinin tanımlanmamış olması ve kavram kargaşası içinde yorumlar yapılması bizlerin sanki mevzuata aykırı davranan bir meslek gurubuymuş gibi algılanmasına neden olmaktadır. Bizler kavram kargaşası ile suçlu pozisyonuna düşürülmekten sıkıldık ve yorulduk. Yapılacak yasal düzenlemelerde eczacıların ilacın uzmanı ve tek yetkilisi olduğu göz önünde bulundurularak düzenleme yapıldığını, eczacılara güvenildiğini ve yetki verildiğini görmek istiyoruz" dedi.

Saydan, reçetesiz ilaçlarla ilgili yapılacak düzenlemelerle vatandaşın ilaca ulaşımının kolaylaşmasını, eczacıların yaşadığı sorunun bir nebze de olsa çözülmesini beklediklerini kaydetti. Saydan, "Ancak, eczanelerimizde asıl yaşanan sorun, neredeyse tümü reçeteli satılır olarak tanımlanmış olan ilaçların vatandaşın elinde yazılı reçetesi olmadığı zaman nasıl verileceği ilgili yaşanan sorundur. Örneğin: kurum tarafından süresi dolmadığı için ödenmeyen, ilgili uzman doktora ulaşmadığı için ilaçlarını yazdıramayan ,ilaçlarını kıran , kaybeden hasta vatandaşlarımız için eczacılara güvenen bir çözüm üretilmesini istiyoruz" dedi.

Saydan açıklamasının devamında, "Yetkililer unutmasınlar ki; kimse sabah kalktığında veya gece yarısı aklına estiğinde, zevk için gidip ilaç alayım demez. Ama ilaca ihtiyacı olan vatandaş, mutlaka ilaçlarını temin etmek zorundadır. Yetkililer tarafından eczane pratiğine uygun, hasta sağılığını önceleyen düzenlemeler yapılmasını, reçeteli-reçetesiz tüm ilaçların eczanelerden hastalara ulaştırılmasının sağlanmasını, eczacılara mağduriyet yaşatılmamasını, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini ve bunun için de tüm dünyada olduğu gibi eczacıların görüşlerinin alınmasını istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

(DHA - Adem YAZICI)
SONRAKİ HABER