Azeri şair ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı 70 yaşında

AZERBAYCAN Türk edebiyatı, fikir ve siyaset hayatının yaşayan en büyük temsilcilerinden Sabir Rüstemhanlı'nın 70'inci yaşı, Türk Dünyası Araştırma Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği programla kutlandı.

F5HABER F5HABER
Azeri şair ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı 70 yaşında

AZERBAYCAN Türk edebiyatı, fikir ve siyaset hayatının yaşayan en büyük temsilcilerinden Sabir Rüstemhanlı'nın 70'inci yaşı, Türk Dünyası Araştırma Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği programla kutlandı.



Fatih Kültür Merkezi'nde saat 14.00'da gerçekleştirilen programa, Sabir Rüstemhanlı, eşi Tenzile Rüstemhanlı, Azerbaycan İstanbul Konsolosu Mesin Hacıyev, Azerbaycan Milletvekilleri ve İstanbul'da yaşayan Azeri vatandaşlar katıldı.

Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının çalınmasıyla başlayan programın açılış konuşmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ile Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Közhan Yazgan yaptı.

Türk kültür, sanat dünyasına eserler ve fikirleriyle katkıta bulunmuş şahsiyetleri doğum ve ölüm yıldönümlerinde anma amacıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamındaki program içinde yer alan panelde ise Rüstemhanlı'nın şiiri, fikir hayatı ve Azerbaycan edebiyatındaki yeri anlatıldı.

Edebiyatçı Özcan Ünlü'nün yönetiminde gerçekleştirilen panelin ilk konuşmacısı olan Ord. Prof. Dr. Rafael Hüseyinov, özellikle Sovyetler Birliği döneminde, Rüstemhanlı'nın Türk dili ve birliğini korumak adına verdiği mücadelelerden örnekler sundu.

Prof. Dr. Gülşen Seyhan Alışık ise şiirlerinden örnekler vererek, Rüstemhanlı'nın Azerbaycan edebiyatı üzerindeki etkileri hakkında konuştu. Alışık ayrıca, şair ve siyasetçi Rüstemhanlı'nın edebiyat dünyasına girişinin ardından ortaya çıkardığı eserlerden bahsetti.

Prof. Dr. Ali Yavuz Akpınar da, 80'li yıllardan bu yana tanıştığı Sabir Rüstemhanlı'nın kişiliğini anlattı. Rüstemhanlı'nın açıksözlü ve vefalı olduğunu ifade eden Akpınar, özellikle Azerbaycan'daki genç edebiyatçılar için yardımlarda bulunduğunu belirtti.

Panelin ardından Sabir Rüstemhanlı'nın şiirlerinden oluşan bir şiir dinletisi ile şiirlerinden bestelenmiş eserlerin seslendirildiği mini bir konser sunuldu.



Azerbaycan'ın bağımsızlığına ömrünü adayan mücadele neferi: Sabir Rüstemhanlı



Sabir Rüstemhanlı, 20 Mayıs 1946 tarihinde Azerbaycan'ın, İran sınırındaki Yardımlı ilinin Hamarkent köyünde doğdu. İlkokul ve ortaokul eğitimini doğduğu köyde, lise eğitimini Yardımlı il merkezinde tamamladıktan sonra 1963'te Bakü Devlet Üniversitesi Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Fakültesi'ni kazandı. Öğrenci iken, 1967 yılında haftalık yayımlanan Edebiyat ve İncesanat gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı.1976 yılında doktora tezini savundu. 1978'de edebiyat ve sanat kitaplarının yayımlanması için kurulan Yazıcı Yayınevi'ne genel yayın yönetmeni olarak atandı. “Tanımak İstesen” isimli ilk şiir kitabını 1970'te yayımlayan Rüstemhanlı, millî konuları eserlerinin merkezine çekti. Türkiye'ye yaptığı bir aylık gezi sonrası 1988'de yayınlanan “Ömür Kitabı” isimli eseri sadece Azerbaycan'da değil, Sovyet esirliği altında bulunan bütün Türk dili konuşan toplumlarda geniş yankı uyandırdı. Kasım 1988'de Karabağ'ın Ermenistan'a bağlanmasına karşı meydanlara çıkan 1 milyon insanın katıldığı gösteriler bizzat Sabir Rüstemhanlı tarafından yönetildi. Temmuz 1989'da Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanması için mücadele amacıyla kurulan Halk Cephesi'nin kurucu üyeleri arasında yer alan Rüstemhanlı, aynı yıl bağımsızlık mücadelesinin sembollerinden olan Azerbaycan gazetesini çıkarmaya başladı. 20 Ocak 1990'da Sovyet ordusunun Bakü'yü işgal ederek 137 Azerbaycan Türkü'nü şehit etmesine sert tepki gösteren Rüstemhanlı, aynı yılın ekim ayında yapılan seçimlerde milletvekili seçildi. 18 Ekim 1991'de “Azerbaycan'ın Bağımsızlık Deklarasyonu”na imza atan Milli Konsey milletvekilleri arasında yer alan Rüstemhanlı, kasım ayında ülkenin Basın-Yayın ve Enformasyon Bakanlığı görevine getirildi. 2000-2005-2010 yıllarında yapılan seçimlerde Yardımlı milletvekili olarak yeniden Azerbaycan Parlamentosu'na giren Rüstemhanlı doğup büyüdüğü ilin ekonomik ve kültürel açıdan gelişmesi için bir dizi projenin uygulanmasına öncülük etti. Azerbaycan'da 20'nin üzerinde kitabı yayımlanan Rüstemhanlı'nın başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede 30'u aşkın eseri çıkmıştır. Senaryosunu Sabir Rüstemhanlı'nın yazdığı “Cevad Han” filmi birçok ülkede gösterime sunulmuştur. Sabir Rüstemhanlı'nın eserlerinden bazıları şunlardır: Tanımak İstesen, Sevgin Sevincim, Ömür Kitabı, Haber Gözleyirem, Gence Kapısı, Kan Yaddaşı, Difai Fedaileri, Göktanrı'nın Elçisi Khan: Bozkırın Kurdu.

(DHA - Murat DELİKLİTAŞ)

SONRAKİ HABER