Antalya Lüks Yat Üretiminde Başa Oynuyor

DÜNYANIN ultra lüks yat yapım merkezlerinden biri haline gelen Antalya Serbest Bölge'de (ASBAŞ), 2013'ün ilk 6 ayında 11 ultra lüks yat daha mavi sularla buluştu. ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bu yıl içinde denize indirilmesi planlanan ultra lüks yat sayısının 30, tersanelerdeki toplam proje sayısının 54 olduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
Antalya Lüks Yat Üretiminde Başa Oynuyor

DÜNYANIN ultra lüks yat yapım merkezlerinden biri haline gelen Antalya Serbest Bölge'de (ASBAŞ), 2013'ün ilk 6 ayında 11 ultra lüks yat daha mavi sularla buluştu. ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bu yıl içinde denize indirilmesi planlanan ultra lüks yat sayısının 30, tersanelerdeki toplam proje sayısının 54 olduğunu söyledi.

ASBAŞ'ta 2000'li yıllar sonrasında oluşan yat sektöründe firmalar, bugüne kadar sipariş edilen 226 ultra lüks yatı tamamlayarak birçok ülkeden zengin ve ünlü işadamına teslim etti. 226 ultra lüks yattan toplamda 486.3 milyon dolarlık gelire ulaşıldı. 2013'ün ilk 6 ayında ise 11 ultra lüks yat mavi sularla buluşurken, bu yatların toplam satışından 59.7 milyon dolar gelir elde edildi.

BU YIL 30 YAT DENİZE İNECEK

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bu yıl içinde denize indirilmesi planlanan ultra lüks yat sayısının 30, tersanelerdeki toplam proje sayısının 54 olduğunu açıkladı. Bunların bir kısmının 2014 ve 2015 yıllarında tamamlanacağını kaydeden Zeki Gürses, üretilen yatların boy uzunluğunun üretim süreçlerini de uzattığını anlattı.

Bu yılki ciro beklentisinin 100 milyon dolar olduğunu kaydeden Zeki Gürses, ASBAŞ'ın yat sektöründe atılımını sürdürdüğünü, bu yıl 9'u yat üretimi ve 1'i bakım- onarım olmak üzere 10 yat firmasının daha faaliyete geçmek için yatırım çalışmalarını başlattığını söyledi. Bu yıl sonu bu firmaların yatırımlarını tamamlayacağını anlatan Gürses, bölgenin katma değerinin daha da yükseleceğine işaret etti.

LÜKSTE VE PAHADA SINIR YOK

Vicem Yatçılık'ın 24 milyon dolar değerindeki 46 metrelik, kompozit 'Le Caprice V' adlı yatı Amerikalı bir işadamına satıldı. Yine Vicem'in imal ettiği ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu için yapılan zırhlı, kurşun geçirmez, 13 milyon euro değerindeki 32 metrelik kompozit 'Bronko' en çok ses getiren yatlardan biri oldu.

Denize indirilen ve birkaç ay denenecek olan, Hollandalı yat tasarımcısı Frank Mulder imzalı 'Le Caprice V' adlı 46 metre boyundaki kompozit ultra lüks yatın satış fiyatının 24 milyon euro olduğu açıklandı. Testleri devam eden 3 katlı 'Le Caprice V' adlı yatın 6 kamarası bulunuyor. Lüks yat oyun salonu, jakuzi, yüzme havuzu gibi özelliklere sahip. 'Le Caprice V'nin en dikkati çeken özelliği ise Avrupa'nın en büyük tek parça kalıptan üretilen ultra lüks yatı olması.

KURŞUN GEÇİRMEZ, PANİK ODALI

Bugüne kadar 150'ye yakın tekne üreten Vicem Yatçılık tarafından Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu için üretilen 'Bronko' adlı zırhlı yat da denize indirildi. 32 metre uzunluğunda, 146 ton ağırlığındaki yat, 13 milyon euro. 'Bronko', ağır silahlarla yapılacak saldırılara karşı kurşun zırhla kaplandı.

'Bronko'da saldırı anında sığınılabilecek bir panik odasıyla, yat sahibinin yatı terk edebilmesi için 'kaçış noktası' bulunuyor. 'Bronko', Türkiye'de üretilen ilk zırhlı yat unvanına da sahip oldu. 2 katlı yatta jakuzi, yüzme havuzu, otomobil garajı da yer alıyor. Bronko'da özel tasarımlı 5 kamarada, 10 konuk ağırlanabiliyor.

İNGİLİZLERDEN ARAP ŞEYHLERİNE

ASBAŞ'ta denize indirilen yatlar arasında yer alan Alya Yatçılık'a ait 36 metrelik, 10.5 milyon euro değerindeki 'Aliyoni', bir İngiliz işadamına satıldı. Dragos Yatçılık ve Kaiser Werft'e ait 4 milyon euro değerindeki 29 metrelik kompozit yat ise Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir Arap şeyhine satıldı.

Bu yıl denize indirilen diğer yatlar arasında BAE'ye satışı yapılan 13 metrelik 2 kompozit, İsrail'e satılan 1 adet 8 metrelik katamaran, Türk işadamlarına satılan 12 metrelik 2 katamaran, Türk işadamına satılan 41 metrelik bir kompozit ve 11 metrelik Hırvatistan'a satılan kompozit lüks yat bulunuyor.

MÇ(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)

(DHA - Mehmet ÇINAR)
SONRAKİ HABER