Bakan Soylu’dan HDP’lilere ders gibi sözler

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan arasında tartışma yaşandı.

F5HABER F5HABER
Bakan Soylu’dan HDP’lilere ders gibi sözler

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan arasında tartışma yaşandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada iktidar ve muhalefet arasında tartışma çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu 2016 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bakanlık ve bağlı kuruluşlara ilişkin bir sunum yaptı.

Soylu, DİSK Genel Kurulu'na görevli olduğu için gittiğini belirterek, "Karşılaştığımız ortamlardan daha gergindi. Hayatımın her noktasında İl Başkanlığı yaptım, genel başkanlık adaylığında bulundum. Bunları dinlemek durumundayız. Mesele şahsımız, esasa taalluk eden konular olunca çok doğaldır ki, onları dinlemekle yükümlüyüz. Şimdi lütfen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak dün karşı karşıya kaldığımız tablonun benim için çok sevindirici olduğumu mu zannediyorsunuz? Ama ben görevim icabı olarak oraya gittim. Geçmişin ve geleceğin tercümesini orada çalışan işçilerimizle birlikte paylaşabilmek adına gittim. Son gece dahil 'acaba gelmem tatsızlık oluşturacaksa, gelmeyim' dememe rağmen, 'lütfen gelsin' dendi. Biz siyasetçiyiz. Yarın sizin başınıza da gelebilir. Oraya girdiğimiz andan itibaren yine şahsımız ile ilgili değildir, Cumhurbaşkanımız ile ilgilidir" ifadelerini kullandı.

Soylu, "Devlet katillikle itham edilirken, Cumhurbaşkanımıza hakaret edilirken ben yukarıdan indim, Anamuhalefet Partisi Başkan'ı Kemal Kılıçdaroğlu ile selamlaştım. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu mikrofonun başında, orada sloganlar atılıyor, bir tek uyarı yok. Bunların nasıl olabileceğini biliriz. Birinci yapmamız gereken siyaset kurumuna sahip çıkmamız. 'Katil dışarı' sözlerini niye ifade ediyorlar?" dedi.

DİSK Genel Kurulu'ndan çıkarken dediği, "katil burada" sözüyle HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı kast ettiğini belirten Bakan Soylu, "6-7 Ekim olaylarının talimatını Selahattin Demirtaş vermiştir. Katil arıyorsanız orada oturuyor' dedim. Selahattin Demirtaş vermiştir 6-7 Ekim olaylarının talimatını. Çok açık. Hemen orada oturuyorlar. 6-7 ekim olaylarının talimatını kim verdiyse" ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Kurulu'nu terk ettiği sırada "Katil burada" sözlerine tepki gösteren HDP'lilere Bakan Soylu'dan yanıt gecikmedi. Kendisinin katil olmadığını belirten Soylu, "Cumhurbaşkanımız da katil değil, peki bunu niye ifade ediyorlar? Terörle yaptığımız mücadeleden, bu mücadelenin siyasal tavrını ortaya koyan bir anlayış olduğumuz için bizim katil olduğumuz ortaya konuluyor. Bu kadar basit açık ve net" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Belki de iş kazalarını kastettiler" sözleri üzerine Soylu, "Sayın Bekaroğlu Allah'ını seversen. Tüm hassasiyetimle ve plan bütçe komisyonuna olan saygımla söylüyorum. Şahsım hiç önemli değil. Buralarda varız, belki yarın yokuz. Bulunduğumuz dönem içinde siyaset kurumunun varlığını bir şekilde sürdürebilmekten sorumluyuz. Orada ben katil değilim, cumhurbaşkanımızın da Allah muhafaza bir ülkenin devlet başkanının aynı sıfatla sıfatlandırılması, böyle bir şey de söz konusu değil. Ben devletin bakanı olarak o salondaki sorumluluğum, çalışma hayatı ile ilgili" ifadelerini kullandı.

Devletin "katil" diye sıfatlandırılmasını son derece yanlış bulduğunun altını çizen Soylu, "Çıktım bir açıklama yaptım. Yaptığım açıklama net ve açıktır. Benim ağzım bozuk falan değildir, hiçbir zaman da bozukluk içinde olmadı. Edep çizgisinin neresi olduğunu bilenlerdenim. Büyük bir soğukkanlılıkla eğer çalışma hayatı ve şahsımla ilgili değerlendirmeler olsa elbette ama bizim orada evlatlarımız kamu düzeni sağlamaya çalışırken, hiç bunun lamı cimi yok. Farklı düşünebiliriz. Ben son 10 günde 7 şehit cenazesine gittim. İnsanlar içine ağlıyorlar. Orada çalışma hayatının içerisinde meselelerin tartışılması gerekirken başka meseleleri dile getirenlere sessiz durmam mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başkanı'na, Sayın Cumhurbaşkanımıza bizim hepimize katil sıfatlamasını kabul etmemiz mümkün değil. Değerlendirmelerimiz net ve açıktır" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın "Hadi söyleyin o zaman açıkça biz anlayamadık katil kime dediniz?" demesi üzerine Bakan Soylu, "Çok net değil mi orada kime söylediğimiz? Orada PKK'yı savunanlara karşı, PKK"yı destekleyenlere karşı, 'PKK ve PYD bizim arka bahçemizdir' diyenlere karşı, onlar orada duracak ben olacağım katil öyle mi?" cevabını verdi.

SONRAKİ HABER