Gülen iddiasına hükümetten yanıt!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in ABD'den iadesi konusunda "Beklentimiz mevcut anlaşmalar ve uluslararası hukuk çerçevesinde karar verilmesidir" dedi.

F5HABER F5HABER
Gülen iddiasına hükümetten yanıt!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD'de bulunan Fethullah Gülen hakkındaki yakalama kararıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, "İstanbul Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu yakalama kararı Adalet Bakanlığına gelmedi. Geldikten sonra yasal çerçevede yapılması gereken işlemler yapılacaktır" dedi.

KIRMIZI BÜLTEN

Kırmızı bülten çıkarılmasıyla ilgili prosedürün sorulması üzerine Bozdağ, bunların teknik konular olduğunu, üzerinde durmaya gerek olmadığını belirtti.

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün, kırmızı bültenle görevli olduğunu belirten Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"Herhangi bir hakim veya mahkeme yakalama kararı verdiği zaman bunlar Adalet Bakanlığına geliyor. Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğümüz konuyu yasalar çerçevesinde bir değerlendirmeye alıyor. Bu şekli bir değerlendirme. İşin özüne ilişkin bir değerlendirme yapması söz konusu değil. Ondan sonra İçişleri Bakanlığı Interpol Daire Başkanlığına yazılıyor. Onlar da bunu Paris'te Interpol'ün merkezine iletiyorlar. Onlar da kendileri bir değerlendirme yaptıktan sonra değerlendirmelerini üye ülkelerle paylaşıyorlar. İlgili yerlere gerekli bilgileri iletiyorlar. Sürecin işleyişi bu şekilde. Ancak henüz Bakanlığa gelmiş bir yazı yok."

'ANLAŞMALAR VE ULUSLARARASI HUKUK'A DİKKAT ÇEKTİ
Bakan Bozdağ, "ABD Gülen'i iade etmezse bu tür durumlarda neler devreye sokuluyor " sorusuna karşılık da şunları söyledi:

"Henüz gerçekleşmemiş konularla ilgili gerçekleşmiş gibi bir değerlendirme yapmayı doğru görmüyorum. Şu anda yakalama kararı bakanlığımıza henüz gelmedi. ABD'ye bu yönde resmi bir talep iletilmemiş oldu, iletilmediği için şimdiden ABD yerine geçerek benim bir değerlendirme yapmam doğru olmaz.
Bu değerlendirme ABD'ye aittir, kendi hukukları çerçevesinde elbette onu değerlendirecektir. Bizim beklentimiz sadece Türkiye ile Amerika arasında mevcut bulunan anlaşmalar ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir karar vermesidir."

SONRAKİ HABER