Merve Büyüksaraç: Pişmanım

Merve Büyüksaraç'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başbakan olduğu dönemde Instagram üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada son gelişme...

F5HABER F5HABER
Merve Büyüksaraç: Pişmanım

Manken Merve Büyüksaraç'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakan olduğu dönemde fotoğraf paylaşım sitesi Instagram üzerinden farklı zamanlarda birçok kez hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 4,5 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Merve Büyüksaraç katıldı. Duruşmada, müdahil Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız ile sanık avukatı İsmail Emre Telci de hazır bulundu.

Savunma yapan Büyüksaraç, dava konusu "Ustanın şiiri" adlı şiirin, sosyal medyada 960 bin kere paylaşıldığını ve kendi paylaşımının başka kişilerce de paylaşıldığını belirterek, "Ben de bu nedenle alıntılar yaparak paylaştım. İddianamede belirtilen söz konusu resimler ve şiirlerin yanındaki yorumlar bana ait değildir. Hatta bir gazetede bayrakla ilgili kısmın aynısı yayımlanmıştır" dedi.

Davanın müdahili Erdoğan'a hakaret ettiğini düşünmediğini de ileri süren Büyüksaraç, "Beraatimi talep ediyorum. Aynı zamanda eğer yaptığım eylem hakaret olarak kabul edilecekse, hakkımda ceza erteleme kararı verilmesini isterim. Pişmanım" ifadelerini kullandı.Büyüksaraç, duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılmasını da talep etti.

DAVAYA MÜDAHİL OLMAK İSTEYEN TUTUKLU

Duruşmada Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Samet Kuruca adlı bir kişinin, eylemden zarar gördüğü iddiasıyla davaya müdahil olma talebine ilişkin birçok dilekçe gönderdiği tutanağa geçirildi. Taleple ilgili karar veren mahkeme, bu kişinin suçtan zarar görme ihtimalinin bulunmadığı gerekçesiyle müdahillik talebinin reddine hükmetti.

Beyanı sorulan sanık avukatlarından Deniz Ceylan, "Dava konusu şiiri, başka internet, Facebook hesaplarından alıntı olarak paylaşmıştır. Bunların tamamı ifade özgürlüğü kapsamındadır. Siyasetçilerin en sert şekilde eleştiriye tabi tutulabilir olduğunu ve mahkemenin de bu kanaatte olması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde savunma yaptı.

Müdahil Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız da sanığın paylaşımlarının yasalara göre suç olduğu yönünde Yargıtay içtihatları bulunduğunu belirterek, bu hususun göz önünde bulundurulmasını ve sanık Büyüksaraç'ın cezalandırılmasını talep etti. Yeniden söz alan sanık avukatı Ceylan, müdahil avukatının iddialarının aksine müvekkilinin, soruşturma başladığı tarihten itibaren en ufak bir paylaşımda bulunmadığını öne sürdü. Mahkeme, duruşmayı karar verilmek üzere 31 Mayıs'a erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 28 Ekim 2014 tarihli yazısına göre, M.Ö'ye ait e-posta adresinden İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderilen ihbarda, Instagram'da "mervebuyuksarac" isimli kullanıcının Erdoğan aleyhine "Ustanın Şiiri" adlı bir şiir paylaştığının anlaşılması nedeniyle soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Müşteki Erdoğan'ın avukatı tarafından 25 Kasım 2014'te savcılığa dilekçe sunularak bu paylaşımla ilgili şikayette bulunulduğu hatırlatılan iddianamede, şüpheli Merve Büyüksaraç'ın Instagram adlı mobil uygulamadaki "mervebuyuksarac" kullanıcı isimli profilden söz konusu şiiri paylaştığının anlaşıldığı kaydedildi. Büyüksaraç'ın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başbakanlığını yapan Recep Tayyip Erdoğan'ı alenen aşağıladığı, küçülttüğü, eleştiri sınırlarını aştığı öne sürülen iddianamede, "hakaret" suçunu Erdoğan'a karşı değişik zaman dilimlerinde işlemesi nedeniyle verilecek cezada artırım yapılması gerektiği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre suç işlediğinin değerlendirildiği aktarıldı. Merve Büyüksaraç'ın, zincirleme şekilde "kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan 1 yıl 5,5 ay ile 4 yıl 4,5 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Büyüksaraç hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" suçundan yürütülen soruşturmayla ilgili Erdoğan'ın suç tarihinde başbakan olması nedeniyle takipsizlik kararı verildiği bildirildi.

SONRAKİ HABER