için kaldı

Mezar taşlarını söküp, yeni mezar yeri gibi satıyorlar!

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Adem Avcı mezar yapım ustaları tarafından akıllara durgunluk veren yöntemlerle kabir yerlerinin satıldığını açıkladı

F5HABER F5HABER
Mezar taşlarını söküp, yeni mezar yeri gibi satıyorlar!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Adem Avcı kent genelinde bulunan 555 mezarlıktaki doluluk oranının yüzde 99 olduğunu açıkladı. Geçmişte mezar yapım ustalarının akıllara durgunluk getiren yöntemleriyle ziyaretçisi olmayan kabir yerlerini pazarladıklarına tanıklık ettiklerini söyleyen Avcı, "700 güvenlik görevlisiyle mezarlıkları koruma altına almak zorunda kaldık" dedi. Başkan Avcı, "Şehirdeki mezarlıkların hepsi yüzde 99 oranında dolu. Ama şehrin kıyılarına doğru yeni mezarlıklar açıyoruz" dedi.

FİYATA GÖRE MEZARLIKLAR

Mezarlıkları derecelendirdiklerini aktaran Avcı, "Mezarlıkları dört kategoriye ayırdık. Fiyatlar değişiyor. Ama İstanbul'da vefat eden cenazeleri herhangi bir ücret almadan da defin ediyoruz. Zincirlikuyu Mezarlığı birinci sınıf mezarlığımız. Burada fiyat 5 bin TL. Cenazenin yanındaki yeri satın almak istiyorsa vatandaş ki şu anda öyle bir şansı yok tamamen dolu buralar. 10 bin TL. Aile mezarlığı satın almak istiyorsa 20 bin TL. Ama İstanbul halkı İstanbul'da ölmek de gömülmek de pahalı düşüncesine kapılmasın" diye konuştu.

'FUHUŞ YAPILAN YERLERDİ'

Geçmişte mezarlıklarda fuhuştan madde satışına kadar birçok problem olduğunu öne süren Avcı, artık mezarlıkların hapishaneler kadar güvenlikli hale geldiğini açıkladı. Başkan Avcı şunları söyledi, "Mezarlıklarımız tinercilerin, balicilerin uğrak yeri hatta fuhuş yapılan yerlerdi. Çünkü kimsenin gelip gitmeyeceği göremeyeceği yerlerdi. Bazı mezarlıklarımızda madde alışverişlerine bile şahit olduk. 2004 yılından bu yana bugün 700 güvenlik görevlisi mezarlıkların korunması hususunda çalışıyor."

YÖNTEM ŞAŞIRTTI

Avcı ayrıca mezarlıkların illegal yollarla satıldığına tanık olduklarını belirterek, "Mezar taşı ustalarımız mezar sahipleri gelmiyorsa mezarın taşını değiştirip sahipsiz hale getirerek pazarlıyorlardı. Mezarlar alınıp satılıyordu. Tabii bu geçmişte oluyordu. Biz tüm problemleri çözdük. Hapishaneler kadar güvenlikli ve eviniz kadar emin artık mezarlıklar. Mezarlıklar artık mezbelelik değil. Ziyaret edilecek güvenli alanlar haline geldi" dedi.

KİMSESİZLER MEZARLIĞI

Kamuoyunda Kimsesizler Mezarlığı olarak bilinen sahipleri ya da yakınları olmayan cenazeler için Kilyos Mezarlığı'nda ayrı bir bölüm oluşturduklarını ifade eden Avcı, "Kilyos'ta mezarlığın bir kısmını bu tür cenazeler için ayırdık. Bu mezarlıkta da 800 adet boş lahit yaptık ve definlerimizi gerçekleştiriyoruz. Zaman içerisinde vatandaşlarımız kayıplarını arayarak Adli Tıp kanalı ile cenazelerine ulaşabiliyorlar ve gelip cenazelerini nakil ediyorlar" dedi.

2015'TE İSTANBUL'DA 50 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanlığı 2015 yılında kent genelinde gerçekleşen defin ve nakil işlemlerine yönelik de bilgi verdi. Günde 100'ü aşkın cenaze defini yapılan istatistiksel bilgilere göre, 2015 yılında 50 bin 279 kişi toprağa verildi. Cenazelerden 19 bin 788'i şehirlerarası nakil edildi. 349 cenazenin ise uluslararası nakil işlemi yapıldı. Kimsesizler Mezarlığı'nda ise 2015 yılında 157 cenaze, 2016 Ocak ayı itibarıyla da 17 cenaze toprağa verildi. (Habertürk)

SONRAKİ HABER