için kaldı

Ünal Yarımağan ve Ali Demir ifade verecek

ÖSYM'nin 2010 KPSS dönemindeki başkanı Ünal Yarımağan ile geçtiğimiz hafta görev süresi dolan Ali Demir'in adı, KPSS soruşturmasında şüpheli olarak yer aldı.

F5HABER F5HABER
Ünal Yarımağan ve Ali Demir ifade verecek

Yenişfak gazetesinden Osman Özgan'ın habireni göre Soruşturma savcısı Yücel Erkman, Demir ve Yarımağan'a çağrı kağıdı gönderdi. Önümüzdeki günlerde Ankara Adliyesi'ne gelmesi beklenen Demir ve Yarımağan'ın 'görevi ihmal'den ifade vereceği öğrenildi. Dosyanın en önemli delili niteliğindeki kitapçıklar soruşturma tamamlanana kadar adli emanette saklanması gerekirken, ÖSYM'ye teslim edilmişti.

KİTAPÇIKLAR DEPODA ÇIKTI
Arşiv hizmetlerine ilişkin yönetmelik gereği 2 yıl içinde imha edilmesi gerektiği için ÖSYM'nin savcılıktan görüş sorması üzerine soruşturmanın ilk savcısı Şadan Sakınan'ın talimatıyla kitapçıklar imha edilmişti. Ancak yeni atanan savcı bin 262 kitapçığın imha edilmeyip ÖSYM'deki kullanılmayan bir depoda tutulduğunu saptadı. Ayrıca 2010 YÖK Denetleme Kurulu'nun raporuna konu olan 71 kitapçık da savcılık dosyasında bulunuyordu. Toplam bin 333 kitapçıktan 981'i de sonradan çalındığı ortaya çıkarılan Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarına ait kitapçıklardan oluşuyor.

KPSS'DE İKİNCİ SORUŞTURMA
Yeni Şafak, "Hırsızlar" manşetiyle verdiği haberde, 2010 KPSS'nde Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığının ortaya çıktığını duyurmuştu. TÜBİTAK'ın Baki Saçı'nın bilgisayarında yaptığı incelemenin ardından "sorular deneme sınavı adı altında dağıtıldı" şeklinde rapor hazırlamasıyla savcılık, Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına ilişkin ikinci bir soruşturma başlattı. Savcılık, bu soruşturma kapsamında adli emanette tuttuğu Genel Yetenek ve Genel Kültür'e ait 981 kitapçığı bilirkişilere inceletecek. Bilirkişilerin hazırlayacağı rapor soruşturmanın da seyrini etkileyecek.

DENEME SINAVI DİYE DAĞITILMIŞ
2010 KPSS'de Eğitim Bilimleri ile ilgili soruşturma devam ederken önemli bir gelişme yaşanmıştı. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde çalışan Berat Koşucu'nun soruları gönderdiği kişi olarak tespit edilen Baki Saçı'nın bilgisayarında TÜBİTAK bilirkişileri Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularını da buldu. TÜBİTAK'ın savcılığa sunduğu raporda, soruların deneme sınavı adı altında dağıtıldığı belirtildi. Savcılığa sunulan bu rapor, mevcut KPSS soruşturmasının genişlemesine neden oldu. Baki Saçı'nın bilgisayarında inceleme yapan bilirkişiler, Genel Yetenek sınavına ait 55, Genel Kültür sınavına ait 48 soruyu bulmuştu. 981 kitapçığı inceleyecek bilirkişiler, 55 Genel Yetenek, 48 Genel Kültür sorusuna aynı cevapları veren isimleri belirleyecek. Bu isimlerin yanlış yaptığı sorulara karşılaştıracak olan uzmanlar, aynı cevabın verildiğini tespit ederse söz konusu isimler şüpheli listesine eklenecek.

Haberin detayı için tıklayınız

SONRAKİ HABER