ABD'den 'çarpıcı' İran iddiası

ABD Deniz Kuvvetlerinden patlayıcı uzmanı bir komutan, geçen hafta Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan iki tankerden Japonlara ait olanına yönelik kullanılan yapışkan mayının İran'a ait mayınlarla "çarpıcı bir benzerlik taşıdığını" ileri sürdü.

VATAN VATAN
ABD'den 'çarpıcı' İran iddiası

ABD Donanması 5. Filosu'ndan patlayıcı uzmanı komutan Sean Kido, ABD  Donanması'nın 5. Filo üssünde basına yaptığı açıklamada, söz konusu saldırıda  kullanılan mayınların, İran ordusunun askeri geçit töreninde kullanılan  mayınlarla benzerlik gösterdiğini söyledi.   "Kokuka Courageous" isimli petrol tankerini işleten Japon şirketin  yöneticisinin, saldırı öncesi mürettebatın "uçan cisimler" gördüğünü ileri  sürdüğüne ilişkin iddialarının aksine, Kido, bu tankere verilen hasarın "gemiye  çarpan yabancı bir uçan cisimle" tutarlı olmadığını iddia etti.   Kido, "Kullanılan yapışkan mayın, İran askeri geçitlerinde sergilenen  mayınlarla çarpıcı bir benzerlik gösteriyor." dedi.    Donanma müfettişlerinin, saldırıdan sonra geminin bir tarafından bir  el izi ve parmak izleri aldıklarını sözlerine ekleyen Kido'nun açıklaması  sırasında basına, yetkililerin gemiden kanıt niteliğinde topladığı enkaz  parçaları gösterildi.   Umman Körfezi'ndeki 2 tankere yönelik saldırı   Umman Körfezi'nde geçen hafta iki büyük petrol tankerinde patlamalar  olmuştu. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat İran arama kurtarma ekipleri  tarafından kurtarılarak, İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na  nakledilmişti.   Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Seko Hiroşige, Japonya'ya  yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını  duyurmuştu. Tankerlerden birinin Japonya, diğerinin ise Norveç'e ait olduğu  belirtilmişti.   Öte yandan, "Kokuka Courageous" isimli petrol tankerini işleten  şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yutaka Katada, saldırı öncesinde mürettebatın  havada uçuşan cisimler gördüğünü ve yakınlarda İran donanmasına ait gemi tespit  edildiğini öne sürmüştü.   Saldırılar, Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun İran ile ABD arasındaki  gerginliğin azaltılması ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanması için Tahran'ı  ziyaret ettiği sırada yapılmıştı.   ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Elimizdeki istihbari bilgilere,  saldırıyı düzenlemek için kullanılan silahlara ve profesyonelliğe baktığımızda  İran'ın sorumlu olduğunu görüyoruz." açıklamasında bulunmuştu. ABD Merkez  Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı da İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait bir  devriye botunun Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tankerlerden birinden  patlamamış mayınları topladığı iddiasına ilişkin görüntüleri yayımlamıştı.   Saldırıların Abe'nin İran ile diplomasi girişimlerini hedef aldığını  söyleyen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise tanker saldırılarıyla  ilgili ABD'yi "sabotaj diplomasisi" izlemekle suçlamıştı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER