için kaldı

İmamoğlu'nun çok tartışılan 'İstanbul'a 5 bin taksi' projesinde karar günü

Kamuoyunda iki haftadır İBB Başkanı İmamoğlu’nun açıkladığı yeni taksi düzeni tartışılıyor. 5 bin yeni taksinin İBB tarafından kiraya verilmesi için ilk önemli karar bugün verilecek. Öğleden sonra toplanacak olan UKOME, 5 bin yeni taksi plakasının İBB tarafından kiraya verilmesini karara bağlayacak.

GASTE24 GASTE24
İmamoğlu'nun çok tartışılan 'İstanbul'a 5 bin taksi' projesinde karar günü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin 5 bin yeni taksi plakasını kiraya verme projesini açıkladığı günden beri tartışılıyor. Yeni taksi sistemi ne getirecek, ne götürecek her yönüyle ele alınıyor.

Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberine göre İmamoğlu'nun getirmek istediği bu yeni sistem, İstanbul’daki taksi piyasasını elinde bulunduran Otocenter’a karşı atılmış bir adım. Nitekim, İmamoğlu’na ilk tepki de oradan geldi, yani Otocenter’dan…

Taksi plakası fiyatlarının belirlendiği, alım-satım ve kiralamanın yapıldığı Otocenter’daki galeri sahipleri, ‘İstanbul’u kilitleriz’ diyerek bir anlamda İmamoğlu’na aba altından sopa gösterdi.

Ardından İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, İstanbul'a kiralık 5 bin yeni taksi projesini kabul etmediklerini belirterek, "Biz kesinlikle kiralama sistemini kabul etmiyoruz. Bizim emeğimiz, sermayemiz tapumuz yok olur. Belediyenin öz malı olamayız. Biz bir İETT, tramvay, metrobüs değiliz. Devletten bu plakaları parayla satın aldık." diye itirazda bulundu.

Bugün öğleden sonra toplanacak olan UKOME, 5 bin yeni taksinin İBB tarafından kiraya verilmesi gündemiyle toplanacak. UKOME’nin bugünkü toplantısında; 750 minibüsün taksiye dönüştürülmesi ve 250 taksi-dolmuşun taksiye dönüşmesi de var. Eğer UKOME’den 5 bin yeni taksi plakasına onay çıkarsa, yeni düzen İBB Meclisi’ne gelecek.

UKOME’DEKİ DENGELER İZİN VERECEK Mİ?

İBB Meclisi’nden onay çıkmazsa İmamoğlu, Encümen kararıyla 3 yıllık kiralama yoluna gidecek. Yani yeni taksi düzeni için kritik gün bugün. Eğer bugün UKOME’den olumlu bir karar çıkarsa yeni sistem hayata geçirilecek. Ancak UKOME’deki dengeler buna izin verecek mi? Zira geçen şubat ayında, büyükşehirlerde ulaşımla ilgili tüm kararların alındığı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) yapısal bir değişikliğe gidilmişti.

UKOME’deki belediye temsilcilerinin sayısı 11’de kalırken, kamu kurum temsilcilerinin sayısı ise 14’e çıkarılmıştı. Şubat 2020 öncesinde UKOME’de büyükşehir belediyelerinin 11, kamu kurumlarının, 10, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun da 1 üyesi vardı. Fakat şubat ayında “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te değişiklik yapıldı ve UKOME’deki kamu kurumlarının üye sayısı 4 üye artırılarak 14’e çıkarıldı. UKOME’deki kamu temsilcilerine Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üyeleri de eklendi. Böylece UKOME’deki belediye temsilcilerinin sayısı 11’de kalırken, kamu kurum temsilcilerinin sayısı ise 14’e çıkmış oldu.

Bakalım UKOME’deki dengeler bugün İBB’nin 5 bin yeni taksi plakasını kiraya verme sistemine izin verecek mi?

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER