Türkiye-Rusya anlaşmasında 'Kamışlı hariç' ne anlama geliyor?

Suriye'de güvenli bölge konusunda anlaşmaya varan Türkiye ve Rusya arasındaki mutabakat metninin 5. maddesinde yer alan 'Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyelerinin başlayacağı' yönündeki ifade dikkat çekti. Diplomatik kaynaklar söz konusu ifadeye açıklık getirdi.

GASTE24 GASTE24
Türkiye-Rusya anlaşmasında 'Kamışlı hariç' ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya lideri Vladimir Putin'le bir araya geldi. İki lider arasında 6 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından Türkiye ve Rusya'nın Suriye'deki güvenli bölge konusunda mutabakata vardığı açıklandı. 10 maddelik mutabakat metnine göre YPG unsurları ve silahları 150 saat içinde 30 km'nin dışına çıkarılacak, aynı saat itibarıyla mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacak.

TÜRKİYE İLE KAMIŞLI HARİÇ KAST EDİLMİYOR?

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, mutabakatta yer alan "Kamışlı şehri hariç" ifadesiyle, Türkiye sınırı ile Kamışlı arasındaki bölge kast edilmiyor. İlgili maddede belirtilen alan -Kamışlı hariç ama Kamışlı'nın üst bölgesi dahil- Irak sınırına kadar olan tüm bölgeyi kapsıyor.

BÖLGEDE ESED'IN HAVA ÜSSÜ VAR

Bu madde ile ilgili açıklama yapan uzmanlar o bölgede Suriye'nin hava üssü olduğu için bu mutabakat metninde hariç tutulduğu ifade edildi.

DÜN RUS UÇAKLARI İNDİ

Suriye rejiminin kontrolünde bulunan Kamışlı'da Rusya'nın üs olarak kullandığı bir havaalanı var. Rusya'ya ait olduğu belirlenen askeri uçaklardan biri 21 Ekim günü buraya iniş yaptı. Nusaybin ilçesinde görüntülenen uçakta, 50 kişilik asker ve askeri danışmaların yer aldığı öğrenildi. Asker ve askeri danışmaları indiren uçağın, bir süre sonra ayrıldığı gözlendi.
Kaynak: Ajanslar

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER