Kayakapı Doğal Çevre Koruma Projesi Yeniden Ele Alınıyor
KAPADOKYA Bölgesi'nde 5 farklı uygarlığın izlerini taşıyan Ürgüp 'Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi', 4 yıllık aradan sonra yeniden ele alınıyor. Toplam 270 bin metrekarelik alan üzerinde ve içerisinde UNESCO desteği ile onarılmış kilise başta olmak üzere cami, hamam, çeşme gibi tarihsel ve kültürel değerlere sahip toplam 1215 kayadam ve yığma taş evlerden oluşan...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlKAPADOKYA Bölgesi'nde 5 farklı uygarlığın izlerini taşıyan Ürgüp 'Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi', 4 yıllık aradan sonra yeniden ele alınıyor. Toplam 270 bin metrekarelik alan üzerinde ve içerisinde UNESCO desteği ile onarılmış kilise başta olmak üzere cami, hamam, çeşme gibi tarihsel ve kültürel değerlere sahip toplam 1215 kayadam ve yığma taş evlerden oluşan projede temizlik çalışmalarına başlandı.
Dünyanın kültürel değerlerin etkin şekilde günümüzde de yaşatılması yönünde planlanan ve hayata geçirilmesi anlamında en önemli projesi konumundaki Ürgüp Kayakapı Projesi ile ilgili olarak gazetecilerin katıldığı gezi düzenlendi. Kayakapı Projesi'ni sürdürecek Kayakapı Turizm Yatırım Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinler düzenlediği basın toplantısında, Kapadokya turizminin gelişimine oldukça farklı anlayışta katacak projenin bu alanda dünyada uygulanan en önemli projelerden biri olduğunu söyledi. Dinler, bölgedeki yapılanmanın salt konaklama ünitesi olarak algılamanın oldukça yanlış olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Kapadokya Bölgesi'nde geçmiş insan yaşamının en canlı örneğinin sunulduğu Kayakapı, bizim hayallerimizde hep var olan bir gelişme oldu. Kapadokya, kültürel etkileşimin turizm alanında yansıtıldığı ülkemizin önemli bölgesi. Kayakapı da bölgenin geçmiş mirasının bu günlere kadar harabe bir şekilde de olsa yaşatıla geldiği önemli bir yöresi.Günümüze kadar doğal olaylardan olumsuz yönde etkilenerek tarihe karışmak tehlikesi altındaki bu müstesna kültür birikimine sahip bölgeyi bölge turizminin hizmetine sunabilmek için çalışmalara başladık. Ürgüp Belediyesi’nin 'Yap İşlet Devret' modeline uygun olarak 49 yıllığına kiraladığımız bu alan, yapılacak temizleme konservasyon ve yenileme çalışmaları ile dünyanın Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinden kalma tarihsel değerlerinin yaşatıldığı ve turizm alanında değerlendirildiği ülkemizin de yüz akı projelerinden birisi olacak."
Dinler, projenin etap, etap tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek, 5 yıllık süreçte projenin tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Dinler, yaklaşık 30 Milyon Avro’luk bir harcamanın planlandığı Kayakapı Mahallesi’nin turizme kazandırılmasına yönelik projenin hayata geçirilmesiyle birlikte yaklaşık 500 kişinin de istihdamının sağlanmasını amaçladıklarını bildirdi.
Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız’da, UNESCO tarafından desteklenen Türkiye'deki sayılı projelerden biri olan Kayakapı Mahallesi’nin bu proje ile birlikte yeniden turizm alanında etkin bir yerleşime sahne olacağını belirterek, bunun bölge turizminin gelişim sürecine de ciddi ivmeler kazandıracağına inandığını söyledi. Yıllardan beri terk edilen bir yerleşim olduğu için yapıların önemli bir tahribat ile karşı karşıya kaldığını belirten Yıldız, "Geçmişin izlerini taşıyan bu yapıları,bu haliyle bırakıp onların yok olmalarını izlemek bizleri üzüyordu. Bize miras bırakılan bu değerlere sahip çıkıp, geçmişte bir ve beraber olarak büyük dostluk örneği göstererek bu alanda yaşayan Müslüman ve Hıristiyan toplumunun, ortak kullanım alanlarını onararak turizme kazandırmak bizim için çok önemli.Bu hedeflerimize oldukça kısa süre içerisinde ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.
Konaklama ünitelerinin yanı sıra, bölgenin zengin el sanatları değerlerinin de yansıtılacağı El Sanatları Müzesi’nin de oluşturulacağı Kayakapı Mahallesi’nde, halen temizleme çalışmaları devam ediyor.