için kaldı

'İsrail işgalci bir terör devletidir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Kudüs kararına dair, "1947'den itibaren Filistin hep işgale uğramıştır. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump senin düştüğün yanlışa biz düşemeyiz." dedi.

F5HABER F5HABER
'İsrail işgalci bir terör devletidir'

SİVAS (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Yeni 4 Eylül Stadyumu'nun önünde düzenlenen "Sivas Toplu Açılış Töreni"ne katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, yatırım bedeli 821 milyon lira olan 53 eserin ve hizmetin resmi açılışını yapacaklarını bildirerek, "Açılışını gerçekleştirdiğimiz spor salonunda yapılacak ulusal ve uluslararası düzeydeki yarışmalardan da madalya haberleri bekliyoruz. Bu spor salonumuzun adını da buradan ilan ediyorum, spor salonumuzun ismi Taha Akgül olacak." dedi.

'İsrail işgalci bir terör devletidir'

Kudüs'ün kırmızı çizgileri olduğunu, Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsade etmeyeceklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı işte bunun son örneğidir. İslam dünyasının Kudüs konusundaki hassasiyeti bilindiği halde alınan bu karar bölgede zaten sürekli örselenen barışa, huzura, güvenliğe yönelik bir kışkırtmadır. 1980 yılında 478 sayılı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı ve altında Amerika'nın imzası olan belgeye göre, İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, sen 1980'de alınan 478 sayılı bu kararı, tek başına nasıl yok farz ediyorsun? Senin böyle bir yetkin var mı? Sen kendin tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Büyük bir devlete yakışan nedir? Barışı sağlamaktır, çatışmasızlıktır, karmaşa çıkarmak değildir. Bu kadar bu bölgedeki hassasiyetler bilindiği halde nasıl oluyor da böyle bir şey yapıyorsun? Buna yetkin yok. 1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz. Biz beklerdik ki bu konuda böyle bir düşüncen varsa bunu bizimle paylaş. Şu anda Tayyip Erdoğan, Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanıdır. Bizimle bunu paylaşman gerekirdi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Kudüs kararının ardından günlerdir hem İslam dünyası hem de Hristiyan dünyasının ileri gelenleri ile telefon görüşmeleri yaptığını söyledi.

"Kudüs ve Filistin meselesi yeni değildir"

İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatını toplayacaklarını anımsatan Erdoğan, "Buradan inşallah bir sonuç bildirgesi açıklayacağız. Ondan sonra da etkinliklerimizi devam ettireceğiz. Trump'ın 'ben yaptım oldu' demesiyle olmuyor. İstediğin kadar sen oraya büyükelçiliğini taşı, istediğin kadar İsrail orayı başkent ilan etsin. Ne olur biliyor musunuz? Sadece İsrail yaptıklarıyla kalır, Amerika'da aldığı bu adaletsizce kararıyla baş başa kalır. Bu hukuk tanımaz bir adımdır. Hukuk tanımaz bir kararı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü Kudüs ve Filistin meselesi yeni değildir. İsrail yönetimi Müslümanların Kudüs'teki varlığını sınırlandırma ve sonlandırmaya yönelik kötü niyetini bölgeyi işgal ettiği 1947'den beri her fırsatta gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Biz sizin düştüğünüz acze düşmeyeceğiz"

Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil tüm Filistinlileri baskıyla kendi topraklarından kaçırmaya yönelik bir politikanın insafsızca ve bilinçli olarak yürütüldüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ey Trump, Ey Netanyahu! Siz bunları yapsanız da biz sizin düştüğünüz bu acze, duruma düşmeyeceğiz. Biz çünkü daha vakur, onurluyuz. İspanya'dan Yahudiler sürüldüğü zaman, dünya onlara kapısını kaparken benim ceddim kapısını açtı ve onları burada ağırladı." diye konuştu.

Dün 14 yaşındaki bir çocuğun başına gelenleri anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çocuğun gözlerinin kapatılarak 20'ye yakın İsrailli alçak terörist ne hale getirmişler. Bu ne vicdansızlıktır, bu ne kahpeliktir. 14 yaşında bir çocuk ve 20'ye yakın adeta terör estiren polis veya asker. Maalesef, Müslüman sıfatı taşıyıp da safları gayet açık olan bu mücadelede, hala zalimlerin yanında yer alanların olması bizi çok üzüyor." dedi.

Yapılan zulümlerin, sonsuza kadar faillerinin yakasını bırakmayacağına işaret eden Erdoğan, "Kudüs'ün yüzü, elbet bir gün gülecektir. Bu kurtuluşta ne kadar çok payımız varsa, o kadar çok bahtiyar oluruz." diye konuştu.

SONRAKİ HABER