için kaldı

Davutoğlu ve Eroğlu basın toplantısı düzenledi

Davutoğlu ve Eroğlu basın toplantısı düzenledi Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs konusunda ortak basın toplantısı düzenledi.

F5HABER F5HABER
Davutoğlu ve Eroğlu basın toplantısı düzenledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Cuhmurbaşkanı Derviş Eroğlu düzenledikleri basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu Yunanistan Başbakanına seslendi: "Yapamıyorsanız söyleyin" dedi.

İşte o açıklamalar:

Kıbrıs konusunda Rum kesiminde hep yanlışlar oldu. Rum kesimi seçimlere ayarlı referandumu aradan çıkarmalı.
Sayın Anastaidis bu akşam yenecek dostluk yemeği ortak anlayışa çevirsin.
BM'yi daha çok devreye sokun. Artık bu adaya barış ve Doğu Akdeniz'e istikrar gelsin.

"GELİN BURADA BARIŞI İNŞA EDELİM"

Sayın Venizelos'la güzel bir başlangıç yapmıştık. Çapraz ziyaretler yapılmıştı. Biz her koşulda görüşmeye hazırız. Burdan Yunanistan Başbakanına sesleniyorum. Gelin burada barışı inşa edelim.

BAŞKA KRİZLERE ÖRNEK OLALIM

ABD ve İngiltere gibi müzakerelere katılmış ülkelere sesleniyorum. Gelin güzel bir örnek teşkil edelim. Başka krizlere de örnek olalım.

BUNU YAPAMAYACAKSINIZ SÖYLEYİN

Ben buradan Yunanistan Başbakanı'na da çağrıda bulunuyorum. Sayın Samaras, bu müzakere çerçevesinde bir barış inşa edelim. Gelin, Ortadoğu'da kriz ve çalkantıların yaşandığı bir dönemde biz barışı sağlayarak örnek teşkil edelim. Sayın Anastasiadis bunu yapamayacaksa, yapamayacağını söylesin. Ya gelin beraber çözüm bulalım, ya da ambargoların da kaldırılmasını kapsayan yeni çözüm yolları üretelim. Hiç bir zaman Kıbrıs Türk halkını yalnız ve kaderine terk etmeyeceğiz. Mesajımız budur.

SORU VE CEVAP

Su borularının geçişi nasıl olacak? Doğalgaz'da Kıbrıs'a gelecek mi?

Bu dünyadaki ilk. Asma borularla su Kıbrıs'a gelecek. Doğalgaz adanın malıdır. Bunu tek taraflı düşünüyor. Doğalgaz konusunda Rum kesimi yanlış yapıyor. Biz suyumuzu Kıbrıs'a getirirken Rum kesimine de veriyoruz.

IŞİD'in Kuzey Kıbrıs'a yönelik bir tehdit söz konusu mu? Böyle bir tehditte ne olur?

Bize gelen böyle bir bilgi yok. Kuzey Kıbrıs'ın tüm her şeyi Türkiye'nin garantörlüğü altındadır.

Yeni Türkiye'yle beraber Kuzey Kıbrıs'ta bundan faydalanacak mı?

Büyük ekonomik hamleler yaptık. Kuzey Kıbrıs büyük ambargonun içinde. Yeni bir Kuzey Kıbrıs'ın doğumu görünüyor. Ekonomik anlamda herhangi bir ülke gibi şartlarını iyileştirmek mümkün değil. Ama rasyonel ekonomiyi iyileştirmeli. Çalışkan bir milleti hiçbir şey yıldıramaz. 1.3 milyar dolarlık su yatırımı yapıyoruz. Bu Türkiye'nin kudretini gösterir. Daha sonra bu suyun profesyonel şekilde yönetimi var.

Müzakerler nasıl olmalı?

Bütün bu müzakereler bir bütündür. Önce devletin yapısı, çerçevesi netleşecek. Sonra diğer aşamaya geçilecek.

Batı medyasında genç Türklerin IŞİD'e katıldığı söz konusu. Yine Suriye'ye savaşa katılanlar var deniliyor. Neler söylemek isterseniz?

Batı medyasında Suriye konusunda yanlış bilgiler var. Türkiye en başından beri mültecilere kapımız açık. Biz eğer kapılarımızı açmasak bu insanların çoğu ölmüştü. Çok daha büyük trajik olaylar olurdu. Batı'dan IŞİD'e katılım çok daha fazla. Türkiye ile ilgili çok fazla yanlış bilgi var. Suriye'de olan olaylar Esed'in politikası yüzündendir. Irak'ta mezhepsel ayrımcılık yüzünden şu anda böyle. Türkiye etnik ve mezhepsel her şeye karşıdır.

SONRAKİ HABER