Soykırım sözümün arkasındayım

CNN International'a konuk olan Erdoğan, kendisine sorulan ‘İsrail'i soykırımla suçladınız, Hitler yorumunda bulundunuz, sözlerinizin arkasında mısınız?' sorusuna, ‘Kesinlikle arkasındayım' dedi. Ateşkes sorusuna ise "İsrail 2012'deki koşullara bağlı kalmalı" yorumunu yaptı

F5HABER F5HABER
Soykırım sözümün arkasındayım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CNN International'dan Becky Anderson'ın konuğu oldu. Anderson, Erdoğan'a İsrail'in "Katar'ın terörü finanse ettiği" yönündeki suçlamasını sordu. Erdoğan ise şu yanıtı verdi:

"Bakın, İsrail'in bu yoruma bir hususu belirterek cevap vereyim. Birincisi, İsrail'i kim finanse ediyor? İkincisi, İsrail bir terör devletidir, şu an yaptıkları şeyle bir terör dalgası yaratıyorlar. Katar ise insani yardım sunarak zulme uğrayanların ve kurbanların yanında yer alıyor. Katar'ın Türkiye ile olan işbirliği, her zaman insani yardımla mazlum ve kurbanlara yardım etmek için oldu. Yapılan budur. Katar'a farklı bir yol çizmek ya da Türkiye'ye farklı bir yol çizmek, öncelikle bu rolleri biçenlerin kötü niyetini gösterir. Şu anda biz NATO üyesi ve ortaklarımızla NATO yasal çerçevesi içinde hareket eden bir ülkeyiz. Bizim uluslararası bir kimliğimiz, karakterimiz var. Biz asla terörün içinde olmadık, her zaman teröre karşı mücadele verdik."

‘Kan ve ölüm kusuyor'
Erdoğan, "İsrail'i soykırımla suçladınız, Hitler yorumunda bulundunuz, bu yorumlarınızın arkasında mısınız" şeklindeki soruya ise "Kesinlikle arkasındayım" diye yanıt verdi. Erdoğan, ateşkes konusunda ise "Eğer İsrail ateşkes konusunda gerçekten samimiyse, öncelikle 2012'deki ateşkes koşullarına bağlı kalmalıdır" diyerek şöyle konuştu: "2012'de Mısır'ın, bizim de çabalarımızla ateşkes ilan edildi. İsrail bu ateşkese uymamıştır. İsrail'in Gazze'ye girmesi (Filistin) mutabakat hükümetini yıkmak içindir. İsrail kan kusuyor, ölüm kusuyor. Hamas'ın sunduğu beş maddelik şartları var. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a da söyledim, İsrail bu konuda samimiyse biz Hamas tarafını kabul ederiz. Ama ön şartsız ateşkes yapılması mümkün değildir. İsrail'e böyle bir şey dayatabilir misiniz? Şartlar konuşulur bu sırada geçici, bir haftalık bir ateşkes yapılabilir bu anlaşmalar konuşulabilir. Kalıcı bir ateşkes bu anlaşmada yer almalı."

‘Mısır samimi değil'
Erdoğan'ın Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi hakkında yaptığı "tiran" yorumu hatırlatılınca da Erdoğan, "Mısır, Filistin olayına samimi bakmıyor. Samimi bakmış olsa Mısır kapılarını açar, Refah'ı bir açtı bir kapadı. Burada bir zulüm var. İnsanlar yaralanıyor. Bunların samimiyetine inanmak mümkün değil. Mısır ateşkes ve barış için öncü rol oynayacaksa, illa biz Türkiye olarak önde olalım diye bir iddiamız yok. Biz bağına değil, üzümüne bakıyoruz. Mısır sadece Sisi değil, kendi halkı var. Bizim için önemli olan bu halkın yaklaşımıdır" dedi.
"Gece uykularınızı ne kaçırıyor" sorusuna ise "Benim geceleri sürekli bir teyakkuzda oluşum var. Ülke içindeki bölücü terörle mücadelede bir ölüm haberi gelecek mi diye. Bir buçuk yıldır ölüm haberi almıyoruz, bu konuda rahatız. Şu an Filistin'le yatıp Filistin'le kalkıyorum. Katliam beni ciddi anlamda rahatsız ediyor. İsrail'le normalleşme sürecine girdiğimizi zannettiğimiz anda bu olay patlak verdi. Daha önce de Olmert döneminde aynısı yaşandı. Suriye ile İsrail barışına arabuluculuk yapıyorduk. Bitmeye yaklaştığında (Gazze'ye) bir operasyon oldu. Bu ateşkesi nasıl sağlarız, geceleri rüyalarımıza girer hale geldi" dedi.
Anderson'ın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını hatırlatarak "Siyasetten bıkmadınız mı" diye sorması üzerine "Siyaset içinde doğduk. Siz gazetecilikten bıktınız mı, bıkabilir misiniz? Şu anda dinamik bir yapım var, üretken bir yapım var. Takvim yaprakları ne zaman tükenirse o zaman bırakırım" dedi.

SONRAKİ HABER