için kaldı

Erdoğan yemin ederek görevine başladı

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda, mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı. Erdoğan, Başbakanlık vekaletini ise Ahmet Davutoğlu'na verdi. CHP'nin usül tartışması açma isteği reddedilince CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Başkanlık Divanı'na iç tüzük kitapçığını fırlattı.

F5HABER F5HABER
Erdoğan yemin ederek görevine başladı

Halkın oylarıyla 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin ediyor. Yemin törenine CHP ,katılmıyor. Erdoğan'ın yemin töreni için bugün TBMM'de ses sistemi yenilendi, salon ve bina dış cephe taşları temizlendi. Erdoğan'ı Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı karşıladı. Meclis'te Muhafız Alayı Tören Taburu Tören Kıtası'nı selamladı. Erdoğan daha sonra Genel Kurul'a geçti.

CEMİL ÇİÇEK YOKLAMA YAPTI
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in çağrısıyla saat toplanan Genel Kurul'da önce yoklama yaptı. Çiçek, çağrı yazısının ardından gündem hakkında kısa bir konuşmayla bilgi verdi. CHP'lilerin usul tartışması açmak istedi. TBMM Başkanı tartışmaya izin vermedi. Çiçek " Bugün bu töreni icra etmek mecburiyetindeyiz. Gündemi icra edeceğim. Şimdi bakın bir tartışma yapmayalım.
Şimdi cumhurbaşkanlığı and içme törenlerinin bizim devlet hayatımızda parlamento tarihimizde çok özel bir yeri vardır. TBMM de biz de üyeleri olarak bu anlamlı günü Meclis'imize yakışan bir onurla icra ettik. Bugüne kadarki gelenek ve teamüller neyse bugün de uygulamak durumundayız. Gündemimizin başkanlığın olağanüstü çağrısı yazısını okutacağım. Bu tartışmaları yaparız ama bugün tartışma yapma imkanımız yoktur. Usül açısından da teamül açısından imkanı yoktur. Katılırsınız katılmazsınız ama ben bu töreni icra edeceğim. Hiç yakışmadı, hiç yakışmadı size. Teşekkür ediyorum. Değerli milletvekilleri, sunuş yazısını olağanüstü çağrı yazısını okutuyorum. Arkadaşlar sükunetle dinleyelim. Sayın milletvekilleri bakınız sizden bugün sabır bekliyorum. Sizden bugün Meclis'e yakışan bir tavır bekliyorum" dedi.

ALTAY ANAYASA KİTAPÇIĞINI BAŞKANA ATTI
Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay elindeki anayasa kitabını Başkan Çiçek'e fırlattı. Kısa süren gerginlikten sonrae CHP'liler Genel Kurul salonunu terk etti.

MİLLETVEKİLLERİ AYAKTA KARŞILADI
Erdoğan, salona girdiğinde milletvekilleri tarafından ayakta karşıladı. Çiçek, kürsüden Erdoğan'a 12'nci Cumhurbaşkanı adına düzenlenen tutanağı verdi. Daha sonrada Erdoğan Meclis kürsüsünde yemin etti.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI YEMİNİ

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurul kürsüsünden şu yemini okudu "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

TOP ATIŞI YAPILDI
Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Ankara'da ve Ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi. Erdoğan ailesi ise yemin törenini Cumhurbaşkanı için ayrılan locadan izledi. Erdoğan daha sonra Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın tarafından törenle TBMM'den uğurlandı.

ANITKABİR'E GİTTİ
Erdoğan yemin töreni sonrası Anıtkabir'e gitti. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Erdoğan Anıtkabir özel defterini imzaladı. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla Anıtkabir özel defterine Aziz Atatürk diye başladığı yazıda "Vefatınızı ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki bağlar zayıfladı. Bugün Türkiye'nin küllerinden doğduğu gündür" dedi.

İşte Erdoğan'ın Anıtkabir özel defterine yazdığı yazının satırbaşları: Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak görevi devralıyorum.
Vefatınızı ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki bağlar zayıfladı. Bugün göreve başlarken bir kez daha cumhur ile başkanının, devlet ile milletin kucaklaşmasına vesile olduğunu düşünüyorum. Sizler istiklal mücadelesini başlatmış, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için mücadele etmiştiniz. Türkiye bugün özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuştur. Hakimiyeti Milliye'ye her zamankinden fazla güç kazandırmıştır. Vazifeye başladığım bu ilk günde aziz milletimiz için her zamankinden fazla çalışacağıma söz veriyorum
Ruhun şad olsun."
SONRAKİ HABER