için kaldı

Göbeklitepe Güneydoğu tatilinin vazgeçilmez rotası oldu

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçen yıl resmi açılışı yapılan Göbeklitepe, aradan geçen sürede, bölgede yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği mekan haline geldi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Göbeklitepe Güneydoğu tatilinin vazgeçilmez rotası oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen resmi açılışının birinci yılını tamamlayan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, kentin yanı sıra bölgenin de en önemli gezi rotası oldu. Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen ören yerindeki kazılar, 50 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesince 1995'ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, Neolitik döneme ait, boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulundu. Kazılarda aynı zamanda, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarıldı.

Göbeklitepe Güneydoğu tatilinin vazgeçilmez rotası oldu - Resim : 1

Yaklaşık 6 yıl UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde kalan tarihi ören yeri, 2 Temmuz 2018'de ise kalıcı listeye girdi. Göbeklitepe, listeye girdikten sonra yeniden düzenlenen çehresiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen 8 Mart 2019'da açıldı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER