için kaldı

'Giydiklerimiz kimseyi öldürmesin' dedi, vegan giysi üretmeye başladı

İstanbul’da yaşayan Abdülhalim Demir, 5 buçuk yıl boyunca, kumaşa eskimiş görüntüsü kazandırmak için uygulanan ‘kot kumlama’ işinde çalıştı. Bu süre boyunca silika’ adlı minerali solumak zorunda kalan Demir, hastalandı ve akciğerlerinin yüzde 46’sını kaybetti. ‘Giydiklerimiz kimseyi öldürmesin’ diyen Demir, sağlıklı, geri dönüştürülebilir, vegan kot markası yarattı.

POSTA POSTA
'Giydiklerimiz kimseyi öldürmesin' dedi, vegan giysi üretmeye başladı

Bingöl Karlıova’ya bağlı Taşlıçay köyünde doğan ve 15 yaşındayken çalışmak için İstanbul’a göç eden Abdülhalim Demir (39), 5.5 yıl boyunca, kumaşa eskimiş görüntüsü kazandırmak için uygulanan ‘kot kumlama’ işinde çalıştı. Bu süre boyunca işlem için kullanılan deniz kumundan açığa çıkan ‘silika’ adlı minerali solumak zorunda kaldı. Bu nedenle hastalanan Demir’e 2007’de ‘silikozis’ teşhisi koyuldu. Akciğerlerinin yüzde 46.2’sini kaybeden Abdülhalim Demir, 2008’de ‘Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi’ni kurdu.

Kot kumlama yasaklandı

Bu komitenin çabaları sonucu 2009’da ‘kot kumlama’ yasaklandı. 2010’da ‘silikozis’ tedavisi ücretsiz hale geldi ve 2011’de bu hastalara emeklilik hakkı tanındı.

'Giydiklerimiz kimseyi öldürmesin' dedi, vegan giysi üretmeye başladı - Resim : 1

‘Temiz Giysi Ağı’ adlı oluşumla iş birliği yaparak 100’den fazla markayı ‘kot kumlama’dan vazgeçiren Demir, 2013’te ‘Temiz Giysi Kampanyası Türkiye Derneği’ni kurdu. Demir “Çevreye ve doğaya zarar vermeyen, çocuk emeği kullanılmayan, işçilerine insanca yaşayacakları ücretin verildiği, işçi hayatını riske atmadan üretilen kıyafetler ‘Temiz giysi’dir” dedi.

'Giydiklerimiz kimseyi öldürmesin' dedi, vegan giysi üretmeye başladı - Resim : 2

Kendi kotunu yarattı

Kimse taşıdığı kıyafetler üzerinde başka birinin kanının olmasını istemeyeceğini söyleyen Abdülhalim Demir, kendi kot markasını da yarattı. Demir “Amacımız markalara ‘Bakın biz bunu bu şekilde yapıyor ve para kazanabiliyoruz. Siz de böyle yapabilirsiniz’ demek. Yüzde 100 geri dönüştürülebilir, vegan giysiler üretiyoruz” dedi.


3 kuşak da aynı gelinliği giydi

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER