için kaldı

Boeing 737'lerin üretimine ara veriliyor

Havacılık devi Boeing, iki büyük kazada 300 kişinin ölümünden sorumlu tutulan sorunlu 737 Max modelinin üretimini, Ocak ayından itibaren geçici olarak durduracağını açıkladı.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Boeing 737'lerin üretimine ara veriliyor

Modelin üretimi, iki ölümlü kazanın ardından dokuz aydır bu uçakla uçulmamasına karşın devam etti. Uçağın yeni bir özelliği hakkında sorunların bildirilmesinin ardından, Endonezya ve Etiyopya’da yaşanan kazalarda 300’den fazla kişi ölmüştü.

ONAY ÇIKMADI

Boeing, uçağın bu yıl sonuna kadar tekrar havalanabileceğini umuyordu. Ancak, ABD’deki denetleyici kuruluşlar, modelin gökyüzüne dönmesine bu kadar çabuk onay vermeyeceklerini net bir şekilde söylediler.

Ekonomiyi etkileyecek

BBC Türkçe'nin haberine göre; Merkezi Seattle’da bulunan şirket, ABD’nin en büyük ihracatçılarından. Şirket, 737 Max üretimine ara verilmesi nedeniyle işçi çıkartılmayacağını, ancak üretimin durmasının tedarikçileri ve daha genel anlamda ekonomiyi etkileyeceğini belirtti.

Geçen hafta, Kongre’de yapılan oturumda, ABD’li denetleyici kurumların, Ekim 2018’de Endonezya’da yaşanan ilk kazadan sonra başka kazalar yaşanması riskini bildikleri belirtilmişti.

10'dan fazla kez düşebilir

Federal Havacılık Kurumu’nun analizine göre, tasarımında değişikliğe gidilmezse, Boeing 737 Max modeli, ekonomik ömrü boyunca 10’dan fazla kez düşebilir. Buna karşın, Etiyopya’da Mart 2019’da yaşanan kazaya dek, model havada kaldı.

Boeing, kazaların başlıca nedeni olduğu düşünülen otomatik kontrol sistemini yeniden tasarlıyor.

Ulaşım Endüstrisi uzmanı Harteveldt, üretime ara verme kararının daha önce hiç görülmediğini ve “Boeing, tedarikçileri ve havayolu şirketleri üzerinde büyük bir etkisi olacağını” söyledi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER