için kaldı

AYM'den nikahsız yaşayan askerin TSK'dan ihracına vize

Resmi nikâh yaptırmadan imam nikahı yapan çiftlere ve imama ceza verilmesine yönelik kanun hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi (AYM), “karı-koca gibi nikâhsız birlikte yaşayan” askerlere ordudan ihraç kararı verilmesine ilişkin Askeri Ceza Kanunu hükmünün iptal edilmesi istemini ise reddetti.

VATAN VATAN
AYM'den nikahsız yaşayan askerin TSK'dan ihracına vize



AYM, çarşamba günü benzer konulardaki iki iptal istemini gündemine alarak görüştü. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 5. Kolordu Komutanlığı askeri mahkemesi, bir askerle ilgili açılan başkasıyla nikâhsız yaşadığı için Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç cezası verilmesi ile ilgili davada AYM'ye başvurma kararı aldı. Mahkeme, Askeri Ceza Kanunu'nun, “İffetsiz bir kimse ile evlenen veya böyle bir kimse ile yaşayanlar” başıklı 153. maddesinin 1. fıkrasında geçen “...veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı surette yaşamakta...” ifadesinin iptal edilmesini istedi. Askeri mahkeme, söz konusu ifadeyle nikahsız birlikte yaşayan asker kişilere TSK'dan çıkarma, erbaşlar hakkında ise rütbenin geri alınması cezası verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

Kıl payı farkla ret

AYM, askeri mahkemenin bu talebini yediye karşı dokuz oyla reddetti. Düzenlemenin iptal edilmesini isteyen üyeler, nikahsız birlikte yaşayan askerlere verilen çıkarma cezasının özel hayata müdahale niteliğinde olduğunu ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. İptal isteminin reddi yönünde oy kullanan üyeler de askeri hizmetinden niteliğine dikkat çekti ve kanun koyucunun bu tür düzenlemeler yapma yetkisinin olduğunu vurguladı.
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER