için kaldı

Cari açık açıklandı

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Haziran ayına göre 812 milyon dolar azalarak 3 milyar 356 milyon dolar olarak gerçekleşti.

F5HABER F5HABER
Cari açık açıklandı

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Haziran ayına göre 812 milyon dolar azalarak 3 milyar 356 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran 2015 'Ödemeler Dengesi İstatistiklerini açıkladı. Buna göre; cari işlemler açığı, bir önceki yılın Haziran ayına göre 812 milyon dolar azalarak 3 milyar 356 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 44 milyar 691 milyon dolara yükseldi. Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 429 milyon dolar azalarak 4 milyar 839 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Öte yandan, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler geçen yılın aynı ayına göre 460 milyon dolar azalarak 2 milyar 292 milyon dolar düzeyine gerilerken, birincil gelir dengesi açığı 160 milyon dolar artarak 909 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Parasal olmayan altın kalemi net ithalat olarak, bir önceki yılın Haziran ayında 1 milyar 74 milyon dolar, bu yılın aynı ayında ise 196 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 558 milyon dolar tutarında azalarak 2 milyar 190 milyon dolara geriledi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 147 milyon dolar artarak 822 milyon dolar oldu.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 307 milyon dolar azalarak 554 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

Portföy yatırımları 661 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerce devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 452 milyon dolar net satım yapıldığı görüldü. Bunun yanı sıra, yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 119 milyon dolar net borçlanma gerçekleşti. Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler 4 milyar 123 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 30 milyon dolar net azalış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 268 milyon dolar tutarında net artış kaydetti.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak genel hükümet ve diğer sektörler, sırasıyla 135 milyon dolar ve 2 milyar 219 milyon dolar net kullanım gerçekleştirirken, bankacılık sektörü 144 milyon dolar net geri ödeme yaptı. Bankalar ve diğer sektörler, kısa vadeli kredilerde net geri ödeyici, uzun vadeli kredilerde de net kullanıcı oldu.

Resmi rezervler Haziran ayında 783 milyon dolar azaldı.

(İHA)

SONRAKİ HABER