için kaldı

Havada Türk 'Gölge'si!

Aselsan uçakların düşman radarlarını karıştırmasını ve aldatmasını sağlayacak bir sistem üzerinde çalışırken, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Gölge adını verdiği benzer bir program için düğmeye bastı

VATAN VATAN
Havada Türk 'Gölge'si!

Türkiye, 'havadan' elektronik taarruz için atağa kalktı. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na bağlı Aselsan, milli bir havadan elektronik destek (ED) - elektronik taarruz (ET) sistemi üzerinde çalışmasını sürdürürken, Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı benzer bir sistem için yeni bir ihale açtı. Yeni programa 'Gölge' adı verildi. ED/ET sistemi hava harekatında, düşmanın radar ve haberleşme imkânlarını uzaktan dinlenmeye, karıştırmaya veya aldatmaya yarıyor.

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden USA Today'in sahibi olan Gannett grubu bünyesindeki Defense News (Savurma Haberleri) dergisi, yeni ihaleyi, “Türk sinyal karıştırıcı (jammer) programında acil ihtiyaç” başlıklı bir haberle duyurdu.

Defense News dergisine konuşan kaynaklar, ihaleye başvuru süresinin 23 Şubat'ta bittiğine işaret ederek, aciliyet vurgusunun Aselsan'ın benzer bir proje üzerinde çalışmasından ve sürenin kısalığından kaynaklandığı yorumunu yaptı.

'200 milyon dolar tutar'

Habere göre, Batılı bir havacılık yetkilisi de, bu boyutta ve karmaşıklıkta bir program için kısa bir başvuru süresi olduğunu söylerken bir diğer kaynak ise programın Türkiye'ye 200 milyon dolara mal olacağı tahmininde bulundu.

Bir ihale yetkilisinin Aselsan programında gecikmeler olduğunu dile getirdiğini de yazan dergi, söz konusu yetkilinin, “O program yolunda ve ilerliyor. Ancak Aselsan'ın teslim tarihinden önce birkaç sisteme ihtiyaç olabilir” sözlerine yer verdi. Defense News'a konuşan bir Aselsan yetkilisi ise satın alma ihalesinin yerli projenin rafa kalkması anlamına gelmediğini belirterek, “Yerli sistem için çalışma sürüyor. Bu arada görünüşe göre kısa sürede teslim edilecek ekstra sistemlere ihtiyaç var” yorumunda bulundu.

Macera, 1990'ların sonunda başladı

Defense News dergisi Türkiye'nin elektronik destek (ED) - elektronik taarruz (ET) sistemi çalışmalarını şöyle özetledi:

- 1990'ların sonunda Türkiye, düşmanın radar ve haberleşme imkânlarını hedef alan uzaktan sinyal karıştırmaya yönelik 10 yer istasyonu ve 4 uçak almaya karar verdi.

- 2000'lerin ortasında program, kara ve hava olmak üzere 2'ye ayrıldı. Temmuz 2009'da Aselsan kara kuvvetleri için prototip bir sistem üretmek için 71 milyon dolarlık ihale kazandı. Bu program halen sürüyor.

- 2007 yılında Aselsan, yabancı teknolojik destekle, hava kuvvetleri için bir sistem üzerinde çalışmakla görevlendirildi.

- 2008 yılında uçak üreticisi Antonov, Bombardier, Boeing, Airbus, Cessna, Gulfstream ve Embraer'le konuyla ilgili görüşüldü.

- 2009 yılında Türkiye Aselsan'ı yerli bir ED/ET sistemi üretmek ve bir uçağı bu sistemle donatmakla görevlendirildi. 2012'ye kadar uçak üreticileriyle görüşen Aselsan, 4 uçak alımıyla ilgili teklif istedi.

- 2013'te teklifler geldi ancak üreticilerden sistemi uçağa entegre etmesi isteniyordu. Aselsan o zamandan beri Gulfstream ile görüşmeleri sürdürüyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER