İhracatta virüs etkisi

Ticaret Bakanlığı mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İhracatta virüs etkisi

Resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, martta ihracat, koronavirüs salgınının etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.81 gerileyerek 13 milyar 426 milyon dolar olurken, ithalat yüzde 3.13 artışla 18 milyar 821 milyon dolara yükseldi. Mart ayı ihracatında görülen düşüşün ana nedeni, tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen koronavirüs salgını oldu. Bu nedenle başta komşu ülkeler Irak ve İran sınırlarındaki karantina önlemleri olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde görülen pazar ve talep daralmaları ihracatı olumsuz etkiledi. Söz konusu dönemde dış ticaret açığı yüzde 181.79 artışla 5 milyar 395 milyon dolar seviyesine yükseldi. Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 6.76 düşüşle 32 milyar 247 milyon dolar olarak belirlendi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 71.3 oldu. Geçen ay görülen bu düşüş, yılın ilk 2 ayında yüzde 4.1 oranında artış gösteren ihracatın 3 aylık dönem itibarıyla negatife dönmesine yol açtı. Yılın ilk 3 ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.93 azalarak 42 milyar 783 milyon dolara gerilerken, ithalat yüzde 10.28 artarak 55 milyar 662 milyon dolara yükseldi. Ocak-mart döneminde dış ticaret hacmi yüzde 3.62 artışla 98 milyar 446 milyon dolara çıktı.

GÜÇLENEREK ÇIKARIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle,“Koronavirüsün etkisini, güçlü bir şekilde küresel ticaret üzerinde gözlemlemeye başladık ve ihracatımız da bu tablodan doğal olarak etkilendi. Türk ihracatçısının bu süreçten güçlenerek çıkacağına dair inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER