
Adı Kur'an-ı Kerim'de geçiyor! 1 çay kaşığının ucuyla tüketildiğinde beyne kum gibi dağılıyor
Bilim insanlarına göre, zencefilin içinde yer alan "kurkumin" maddesi kolon, meme, mide-bağırsak kanserleri ile Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçiyor. Araştırma Erzurum'da yapıldı ve sonuçları paylaşıldı
Zencefil, son dönemde oldukça popüler baharatlardan biri. Ancak Kur'an-ı Kerim'de bile adı geçiyor. Geçtiğimiz günlerde zencefilin İbn-i Sina tarafından da önerildiğini haberleştirmiştik. Erzurum'da zencefil üzerine incelemeler yapan Prof. Dr. İlhami Gülçin ve ekibi, zencefildeki "kurkumin" maddesinin kolon, meme, mide-bağırsak kanserleri ile Alzheimer gibi bazı hastalıklara karşı potansiyelini ortaya koydu. Sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı.
ANTİOKSİDAN ETKİSİ BELİRLENDİ
Habertürk'te yer alan habere göre Prof. Dr. İlhami Gülçin, "Zencefilde bulunan kurkumin molekülünün antioksidan etkisini belirledik ve sentetik, güçlü olan standartlarla kıyasladık. Uluslararası önemli dergilerden olan Chemico-Biological Interactions'de yayınlanan bu çalışmamızda gördük ki kurkumin molekülü, sentetik antioksidanlarda bazı metotlarda çok daha fazla etkili. Kurkumin molekülü, dünyada ilk izole edilen doğal üründür, zencefilden saflaştırılıyor. Zencefil İslami açıdan önemli, Kur'an-ı Kerim'de insan süresinde 'biz onlara zencefil içeren içecek ikram ediyoruz' ayeti var. Kur'an'da bu bitkinin katkı maddesi olarak geçmesi oldukça anlamlı. Bu noktada zencefil ilham kaynağımız oldu." dedi
ALZHEİMER VE UNUTKANLIĞI SÖKÜP ATIYOR
Prof. Dr. Gülçin'e göre zencefil, sanki Allah kurkumin molekülünü tamamen insanlara şifa olsun diye yaratmış. Literatürde kolon kanseri, meme kanseri, mide ve bağırsak ve Alzheimer gibi birçok hastalığa karşı etkili olduğu belirtilmiş. Uluslararası önemli bilimsel dergileri inceldiğinde zencefilin birçok hastalığa iyi geldiği görülmekte. Müthiş bir biyolojik etkiye sahiptir. Bu noktada zencefilin söz konusu hastalıklara karşı çok etkili olabileceği potansiyelini ortaya koyduk.
İBN-İ SİNA ASIRLAR ÖNCE BELİRTMİŞTİ
Tıp çalışmalarıyla bilinen ünlü düşünür İbn-i Sina da asırlar öncesinde yazdığı kitabında zencefil baharatının etkilerinden bahsetmişti. Bunun yanı sıra tarçın ve zerdeçal baharatları da İbn-i Sina'nın kitabında yer alıyordu.