Ağır Covid hastalarının genetik şifresi çözüldü

Covid-19'u ağır geçiren hastaların genetik yapısı çözüldü. Dünya genelinde 650 ağır hasta üzerinde yapılan çalışma, bu hastaların "tip I interferon" isimli protein grubunu üretemediğini ortaya koydu. Hastalığı kimin ağır geçireceği, kimin belirti göstermeden atlatacağı genetik testle belli olabilecek.

Ağır Covid hastalarının genetik şifresi çözüldü - Sayfa 1

Dünya genelinde 50 genetik merkezi araştırmacılarından kurulan "Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu"nun ağır hastalar üzerinde yaptığı araştırma, kronik rahatsızlığı olmamasına rağmen yoğun bakımda tedavi görenlerin genetik yapısının, virüse karşı savaşan "tip I interferon" isimli protein grubunu üretemediğini ortaya çıkardı.

114
Ağır Covid hastalarının genetik şifresi çözüldü - Sayfa 2

Bilim insanları, çalışma ile kimlerin ağır hasta olacağını, kimlerin ise asemptomatik şekilde hastalığı geçireceğini de artık genlere bakarak öngörebilmenin mümkün hale gelebileceğini belirtti.

214
Ağır Covid hastalarının genetik şifresi çözüldü - Sayfa 3

Araştırmanın sonuçları, Science dergisinde yayınlanan iki makale ile bilim dünyasına duyuruldu.

314
Ağır Covid hastalarının genetik şifresi çözüldü - Sayfa 4

Araştırma, tüm dünyadan yaklaşık 50 genetik merkezi ve yüzlerce hastanenin katılımı ile yürütüldü. Asya, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Orta Doğu ülkelerinin yer aldığı ve "Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu" olarak da adlandırılan çok uluslu araştırmanın yönetim kurulu üyeliğini Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik yaparken ana ekibin klinisyenleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar, Prof. Dr. Nevin Hatipoğlu, Dr. Sevtap Şenoğlu ve Dr. Şemsi Nur Karabela yer aldı.

414