New York Times yazdı: Hamas liderinin öldürülmesi Biden-Netanyahu gerginliğini artırdı

ABD Başkanı Biden, Hamaney'in öldürülmesinin ateşkes görüşmelerini şüpheye düşürdüğü yönündeki endişesini dile getirdi. Ancak savaşın başından bu yana aralarındaki gerginlik artarken Netanyahu, Biden'ın endişelerini reddetti. New York Times iki lider arasındaki son sürtüşmeyi yazdı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin Hamas'ın siyasi liderine yönelik suikast ve İsrail'in ateşkes görüşmelerine yaklaşımı konusundaki endişeleri nedeniyle Başkan Joe Biden'a karşı çıkarak Gazze Şeridi'ndeki savaşın 10 ay önce başlamasından bu yana iki müttefik arasındaki en keskin sürtüşmelerden birine neden oldu. ABD'li bir yetkilinin perşembe günü hararetli bir görüşme olarak tanımladığı görüşmede Netanyahu İsrail'in ateşkes anlaşmasının önünde bir engel olduğunu reddetti ve Biden'ın Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran topraklarında öldürülmesinin çatışmaları durduracak ve rehineleri serbest bırakacak bir anlaşmaya varma çabalarını sabote edebileceği yönündeki iddiasına da karşı çıktı.

Anlaşmayı hızlandıracağını iddia etti
 
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir İsrail hükümet yetkilisi, Netanyahu'nun ateşkesi engellemeye çalışmadığı konusunda ısrarcı olduğunu söyledi. İsrailli yetkiliye göre Netanyahu, ateşkes görüşmelerinin baş müzakerecisi Haniye'nin ölümünün ilerlemeyi birkaç günlüğüne sekteye uğratacağını kabul etmekle birlikte, bunun Hamas üzerinde daha fazla baskı yaratarak bir anlaşmanın sonuçlandırılmasını hızlandıracağını savundu.

Biden, Haniye'ye düzenlenen suikastın zamanlamasının kötü olduğunu ve Amerikalıların sürecin sonuna gelindiğini umdukları bir zamanda gerçekleştiğini iddia etti. Dahası Biden, Tahran'da operasyon gerçekleştirmenin, önlemeye çalıştığı daha geniş çaplı bölgesel savaşı tetikleyebileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Her iki hükümete göre de İsrailliler Haniye'yi öldürme planından Amerikalıları haberdar etmedi. İsrailli yetkili, Netanyahu'nun Amerikalılara önceden haber vererek onları tehlikeye atmak istemediğini söyledi. ABD'li yetkililer ise karanlıkta bırakılmalarına itiraz etmediler.

Biden perşembe günü gece geç saatlerde gazetecilerle yaptığı kısa bir sohbet sırasında Orta Doğu'daki durumla ilgili endişelerini dile getirdi. Haniye'nin öldürülmesinin bir anlaşmaya varılmasını zorlaştırıp zorlaştırmadığı sorusuna Biden, "Yardımcı olmadı" dedi. İsrail'de Kanal 12, cuma günü Netanyahu'nun kendi güvenlik şefleriyle çatıştığını ve Biden'ın Netanyahu'yu bir anlaşmaya varmayı zorlaştırmak için teklifin şartlarını değiştirmekle suçladığını bildirdi. Başbakanlık ofisi haberi yalanladı.

Netanyahu müzakerecilerine görüşmelere devam etmek üzere cumartesi günü Kahire'ye dönme talimatı verirken ABD'li yetkililer de baskıyı sürdürmeye kararlı olduklarını söyledi. Ancak Kahire'den gelen haberler herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini gösteriyor.