Bakan Varank'tan 'aşı' açıklaması!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Türkiye, Kovid Türkiye 19 Platformu, Kovid 19'a yönelik tedavi odaklı 9 ilaç geliştirme ve bağışıklık kazanılması için 8 aşı geliştirme projesi başta olmak üzere toplam 17 proje üretiliyor .

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferansla TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Varank, "Dünyada çalışılan farklı aşı teknolojilerinin tamamına ve hatta daha yenilikçi yöntemlere COVID-19 Türkiye Platformu tarafından da çalışıldı" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans yöntemiyle TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı'na katıldı. Varank, "Türkiye'de koronavirüse yönelik tedavi odaklı 9 ilaç geliştirme ve bağışıklık kazanılması için 8 aşı geliştirme projesi başta olmak üzere toplam 17 proje üretiliyor. Ekosistemimizdeki 13 aşı adayı Dünya Sağlık Örgütü'nün listesinde. Yürüttüğümüz aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin'in ardından 3. ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

Varank'ın açıklamalarından satır başları:

"Dünyada çalışılan farklı aşı teknolojilerinin tamamına ve hatta daha yenilikçi yöntemlere COVID-19 Türkiye Platformu tarafından da çalışıldı. Ekosistemimizdeki 13 aşı adayı Dünya Sağlık Örgütü'nün listesinde. Yürüttüğümüz aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin'in ardından 3. ülkeyiz. Türkiye aşı üretim kapasitesini de geliştirdi. Tekirdağ, Kocaeli ve Adıyaman'da 3 firma, 160 milyon doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip.

"4 AŞI ADAYINDA HAYVAN DENEYLERİ TAMAMLANDI"
8 aşı geliştirme projesi başta olmak üzere 17 proje üretiliyor. 17 projeye emek veren tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. 5 aşı projesinden 2 tanesinin yürütücüsü de bizlerle. Küresel salgın hız kesmeden devam ediyor. Tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamaları sonrasında 4 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamlamış durumda.

Faz 1 ötesinde Faz 2 klinik aşaması hazırlıklarımızı yapıyoruz süreci hızlandırmak için. Güvenli üretim onayı alan Tekirdağ ve Adıyaman'da bulunan iki tesiste aşı adayları üretilecek ve Faz 1 insan klinik aşı çalışmalarına başlanacak.

"DİNAMİK VE KAPSAYICI TEDBİRLER GELİŞTİRDİK"
2 hususta yük söz konusu. 1'incisi ekonomi, 2'incisi sağlık sektörü. Hamdolsun Türkiye bu sınavı başarıyla veren ülkeler arasında. Yerinde ve doğru adımlar attık. Dinamik ve kapsayıcı tedbirler geliştirdik. Atılacak her adım ülkemizde aşı ve ilaç çalışmalarına çağ atlatacak. İnoktif aşı, virüs benzeri parçacık aşı, adönavirüs aşısı, ASC zerrecik teknolojilerine ilişkin aşı hakkında çalışmalar devam ediyor.

"AŞI VE İLAÇ MERKEZİ KURMA ÇALIŞMALARI 1 YILDA TAMAMLANACAK"
TÜBİTAK MAM'daki Gen Mühendisliği Biyoteknoloji Enstitüsü'nde bir aşı ve ilaç merkezi kurma çalışmalarını 1 yılda tamamlamayı hedefliyoruz"