e-Fatura nedir?
İşletmeler çalışmalarını sürdürürken çeşitli belgeleri düzenlemelidir. Hizmet veya ürün satışı yaparken işletme tarafından düzenlenmesi gereken belgeye fatura denir. Fatura sayesinde ilgili işletmenin yaptığı satış işlemleri kayıt altına alınmış olur. E-Fatura ise bu faturaların elektronik ortamda düzenlendiği sistemdir. Bu sistem sayesinde faturaların düzenlenmesi, gönderilmesi ve saklanması dijital ortamda gerçekleştirilir.
Ürün satışı, ürün iadesi gibi durumlarda işletmeler fatura keser. Kesilen bu fatura sayesinde ilgili işlem kayıt altına alınmış olur. Böylece işletmeler vergi ve muhasebe süreçlerinde bu kayıt aracından faydalanabilir. Fiziksel olarak düzenlenen faturalara bir alternatif olarak e-Fatura kullanılabilir. Bu şekilde faturalar dijital ortamda kâğıt kullanmaya gerek olmadan düzenlenebilir ve daha etkili bir şekilde depolanabilir.
e-Fatura zorunluluğu
Bahsetmiş olduğumuz gibi, ürün satışı ve hizmet sağlama gibi
durumlarda işletmelerin fatura kesmeleri gerekir. Bazı işletmeler
için fiziksel fatura kesme işlemi yasal olarak yeterli olmasına
rağmen, bazı işletmeler için e-Fatura sistemine geçiş zorunluluğu
mevcuttur. Bu zorunluluk ile ilgili bilgiler 509 No.lu Vergi Usul
Kanunu Genel Tebliğine göre detaylandırılmıştır.
İlgili tebliğe göre e-Fatura geçme zorunluluğu olanlar arasında 2022 ve takip eden yıllarda cirosu en az 3 milyon TL olan vergi mükelleflerinin yanı sıra birtakım başka kriterlere uyan işletmeler de bulunmaktadır. E-Faturaya geçişle ilgili zorunluluk ilgili tebliğde yapılan düzenlemelere göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla en güncel bilgi için 509 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin en son hali incelenmelidir.
e-Fatura kullanma avantajları nelerdir?
Satış ve iade gibi işlemlerde işletmeler fatura düzenleme
yükümlülüğüne sahiptir. Bu işlemin dijital ortamda yapılmasını
mümkün kılan e-Fatura bazı işletmeler için zorunluyken bazı
işlemeler ise gönüllü olarak bu uygulamadan yararlanabilir.
E-Fatura öncelikle standart faturanın sağladığı özelliklere sahiptir. Bunlar satış gibi işlemlerin kayıt altına alınması, faturanın bu tür işlemler için yasal kanıt görevi görmesidir. Bunun yanı sıra e Fatura sayesinde faturaların düzenlenmesinde kaynak kullanımı azaltılabilir. Ayrıca e-Fatura ile faturalar daha hızlı şekilde gönderilebilir ve daha verimli şekilde depolanabilir.