Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik teklifine tepki

TBMM'de komisyondan geçen Elektrik Piyasası Kanunu'yla ilgili değişiklikler içeren kanun teklifi tartışma yarattı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, yasa değişikliği taslağıyla Eneriji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 1 Ocak 2016'dan itibaren uyguladığı, bedellerin gizlenmesine yönelik tarifeye yasal güvence sağlanmaya çalışıldığını ve...

TBMM'de komisyondan geçen Elektrik Piyasası Kanunu'yla ilgili değişiklikler içeren kanun teklifi tartışma yarattı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, yasa değişikliği taslağıyla Eneriji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 1 Ocak 2016'dan itibaren uyguladığı, bedellerin gizlenmesine yönelik tarifeye yasal güvence sağlanmaya çalışıldığını ve abonelerin kayıp ve kaçak bedellerine yönelik açtığı davaların engellenmek istendiğini öne sürdü.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, TBMM'ye sevkedilen kanun tasarısı ve AK Parti milletvekilleri tarafından verilen bir teklifle Elektrik Piyasası Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda birleştirilerek 28 Nisan 2016'da kabul edilen taslaklarla EPDK'nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya başladığı bedellerin gizlenmesine yönelik tarifeye yasal güvence sağlanmaya çalışıldığını öne süren Ulutaş, abonelerin, kayıp ve kaçak bedellerine yönelik açtığı davaların engellenmek istendiğini savundu. Ulutaş ayrıca yargı kararı sonucunda, dağıtım şirketleri tarafından iade edilmek zorunda kalınan kayıp ve kaçak bedellerinin, tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edilmesinin önünün açıldığını kaydetti.

'TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE BAŞVURULAR ENGELLENMEK İSTENİYOR'

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, tasarının abonelerin açtığı ve bedellerini geri aldıkları 'Kayıp ve kaçak' davalarını ortadan kaldırmaya dönük ifadeler de içerdiğini söyledi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararına dikkat çeken Ulutaş şöyle konuştu:

"Bu bedellerin yargı kararlarıyla abonelerden hukuksuz olarak alındığı tescillendi. Şimdi bu bedellere ilişkin davalar ve tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular EPDK'nin 'Düzenleyici yetkisine uygunluk' ile sınırlandırılmak istenmiştir. Böylece EPDK'nin hukuka uygun olmayan kararları dolayısıyla, yurttaşların zararlarının tazmini için tüketici mahkemelerine başvurmaları engellenmek istenmektedir. Yargıtay kararları devre dışı bırakılarak, yurttaşların zarar tazminine yönelik hak arama olanakları yok edilmeye çalışılmaktadır. Dağıtım şirketleri veya enerji tedarik firmalarının, ödedikleri tazminatları ve söz konusu davalar nedeniyle oluşan dava masraflarını tarifeye ekleterek, tüm yurttaşlardan bir kez daha tahsil edilmesine yasal dayanak sağlanmak istenmektedir. Tasarı bu haliyle yasallaşırsa, tüketicilerin faturalarında yer alan 'dağıtım bedeli'nin zamlanması kaçınılmaz hale gelecektir."

MUHALEFETE 'ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIMA' ÇAĞRISI

Ulutaş, yenilenebilir enerji kaynaklarına kısıtlama, nükleer ve kömür santrallerine muafiyetler de getiren bu metnin yasalaşmasının, yenilenebilir enerjiye olan yönelimi de tersine çevireceğini söyledi. Tüketicilere yeni yükler getiren ve kayıp kaçak bedelinin gizlenerek tahsil edilmesini sağlayan bu değişikliğin TBMM Genel Kurulu'nda geçmemesini umduklarını belirten Ulutaş, "Yargı kararlarını hiçe sayan bu taslağın yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesi'ne taşınması için muhalefet partilerine hazırlık yapmaları çağrısına bulunuyoruz" dedi.

(DHA - Utku BOLULU)