Sofra adabından selamlaşma şekillerine: Hayatımıza yön veren görgü kurallarını Preply araştırdı!
Kültürden kültüre farklılaşsa da bazı ortaklıklara da rastlanabilen görgü kuralları, günlük hayata ve insan ilişkilerine büyük ölçüde şekil veriyor. Yeni bir dil öğrenme yolculuğuna çıkan herkesin farklılaşan görgü kurallarıyla da karşılaştığını bilen online İngilizce kursu Preply, Avrupa’daki görgü kurallarına ışık tuttuğu yeni araştırmasını yayımladı.
Dil ve kültür odaklı araştırmalarıyla dilin kültürle iç içe bir kavram olduğu konusunda kullanıcılarını aydınlatan online İngilizce kursu Preply, Türkiye’nin de dahil olduğu 27 Avrupa ülkesinde, 1.600’ü aşkın kişiyle bir araştırma gerçekleştirdi. Preply’nin gerçekleştirdiği araştırmada görgü kuralları ve nezaket konusunun son dönemde internetin en popüler konularından biri olduğu görüldü. Preply araştırmasında dikkat çeken bir diğer sonuç ise “How to have good etiquette" benzeri soruların aranma sıklığının %95'in üzerinde arttığı oldu.
Misafirlikte size ikram edilen yiyecekleri geri çevirmeden yiyor, misafir olduğunuz eve girerken ayakkabılarınızı çıkarıyor, buluşmalara zamanında gitmek konusunda özen gösteriyor ve farklı selamlaşma biçimlerini merak ediyorsanız, sosyal hayatınızda herkesin ortak olarak kabul ettiği bazı kuralları izliyorsunuz demektir. Toplumsal hayata ve insan ilişkilerine yön veren, nezaketin göstergesi görgü kurallarından söz ediyoruz. İngilizcede etiquette olarak da anılan görgü kuralları, toplumdan topluma değişiyor mu? Avrupa’da görgü kuralları nasıl farklılaşıyor? İşte tüm bu soruların yanıtlarını, ana dilini konuşan öğretmenlerin online yabancı dil kurslarını tek platformda sunan Preply araştırdı. Yabancı dil öğrenme platformu Preply, dil ve kültür araştırmalarına bir yenisini ekledi.
Herkes misafirlikte “bulduğunu yiyor"
Preply görgü ve nezaket kuralları araştırmasına katılan 1.600 kişinin %82’si misafirlikte ikram edilen yemekleri tamamen yemenin ev sahibine saygı göstergesi olarak kabul edilen nezaket ve görgü kuralları arasında görüldü. Öte yandan dört kişiden biri, “çok açgözlü görünmemek” gibi bir görgü kuralına bağlı kalarak, tabaktaki yemeğin birazını bırakmayı tercih etti. Sofra adabının ve yemekte uyulması gereken görgü kurallarının atasözlerine de sirayet ettiğini ve nesilden nesile aktarıldığını belirten Preply, “Misafir umduğunu değil bulduğunu yer” sözüyle bu noktaya da değindi.
Avrupa görgü kurallarında ortaklaşıyor!
27 farklı ülkenin, 27 farklı kültüre sahip toplumun bir diğer ortak özelliği ise selamlaşma biçimlerinde görüldü. Avrupa’daki selam verme şekilleri arasında öne çıkan yanaktan öpme konusunda Avrupalıların daima karşı tarafın hamlesini bekledikleri görüldü. Preply araştırması, ülkelerin %85’inin konu selamlaşmaya geldiğinde yanaktan öpmek konusunda aslında istekli olmadığını ortaya koydu. Avrupalı halkların çoğu, selamlaşma sırasında bu konuda karşı tarafın hamlesi olmazsa harekete geçmeyeceklerini söyledi. Danimarka, Estonya, İsveç ve Slovenya gibi ülkeler ise selamlaşmada farklı yolları tercih ettiğini ve karşı tarafı öpmekten uzak durduğunu ifade etti.
Preply’nin Avrupa haritasıyla hazırladığı infografiklerle Preply Blog’da yayımladığı araştırmanın en temel bulgularından biri ise Avrupa ülkelerinde yaşayanların genel olarak görgü kurallarında ortaklaştığı oldu. Örneğin buluşmaya zamanında gitmenin tüm Avrupa kültürlerinde ortak bir görgü kuralı olduğu görüldü. Bilerek geç kalmayı tercih eden hiçbir Avrupalı toplum bulunmazken, Türkiye ve Yunanistan, tam zamanında varmak konusunda iddialı ülkeler olarak öne çıktı. Öte yandan Çekya, Almanya, Polonya, Fransa ise erken gitmeyi tercih eden ülkeler arasında yer aldı.
Dikkat çeken bir diğer sonuç ise cinsiyet kırılımında görüldü. Erkeklerin %35’i, buluşma noktasına erken ulaşmayı severken bu oran kadınlarda ise %27 olarak ölçüldü.
Preply’nin araştırma kütüphanesine eklenen Avrupa Görgü Kuralları araştırması, Türkiye’nin Avrupa’yla görgü kurallarının büyük bölümünde ortaklaştığını gösterdi. Araştırma, Preply’nin dil ve kültürü harmanlayan yabancı dil öğrenme süreçlerine katılmak isteyen herkesi platforma davet ettiği çağrıyla son buldu.