Yenidoğan Çetesi davasında ikinci gün | Hemşireden "SGK'dan para alma" itirafı
Yenidoğan Çetesi davasının ikinci gününde sanıklar savunmalarına devam ediyor. Hemşire Hasan Basri Gök, bütün hemşirelere epikrize yardım ettiği için para verildiğini itiraf etti. Gök, "Kimse hayrına bir şey yapmıyordu. SGK'dan para almak için yatışlar uzatılıyordu. Fırat Sarı ve İlker Gönen hastaneleri paylaşmıştı." dedi. Bebeklerin il dışı sevklerinden 5 bin lira aldıkları da ortaya çıktı
Bakırköy Adliyesi, 21. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu'nda görülen Yenidoğan Çetesi davasının duruşmasında mağdur ve müştekiler, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları katılıyor. 19 özel hastanenin iddianamede yer aldığı davada sanıklar hakkında 17 bin yıl hapis cezası isteniyor. Fırat Sarı ve İlker Gönen'in de aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık, 15 tutuksuz sanık ve taraf avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak sanık müdafilerin isimleri okundu. Duruşma hemşire olarak görev yapan tutuklu sanık Hasan Basri Gök'ün savunmasının alınmasıyla başladı.
"Fırat Sarı'nın hemşiresiydim"
Tutuklu sanık Hasan Basri Gök mahkeme başkanının 'Hakkında
sahtecilik ve örgüt üyesi olmak suçlarından dava açıldı Savunmanı
yapacak mısın?' sorusuna karşılık, "Resmi belgede sahtecilik,
dolandırıcılık, suç örgütüne üye olma suçundan açılan dava
hakkında, savcılık ve emniyette anlattım. Tekrar anlatmaya gerek
yok gözümle gördüğüm bildiğim şeyler. Epikriz değiştirme olayı,
hastanın bir egzersiz sistemi vardı, bebeklerin değerlerini
girerdik, karşıdaki görevlinin verdiği bilgileri girerdik. Bu
sistem savcılıkta var. Reyap, Silivri, Duygu hastanesinde çalıştım.
2019-2021 Reyap Hastanesinde çalıştım. Fırat Sarı’nın bir sene
kadar normal hemşiresiydim. Son 6 ayda epikrize yardım ettim son
zamanlarda da şoförlüğünü yaptım. Özel Reyap hastaneleri tam
işletme gibi değildi. Avcılar, Doğa, Birinci, Silivri Kolon
Hastanesi, Bağcılar Şafak, TRG Hastanesi gibi hastaneler. Bebek
sevklerini Fırat Sarı ve 3 kişi daha yapıyordu. Esenyurt'ta Tıp
merkezinde doğan bebek, araya 112 girmeden Fırat Sarı hastaneye
sevkini yaptırıyordu. Aileye ise yakında bu hastane var oraya
sevkini yapıyoruz diyorlardı" dedi.
"Amaç SGK'dan daha fazla para almaktı"
Gök, "Sevkler 112 bilgilendirmeden yapılıyordu bu durumda doktorlar
üzerinden yapılıyordu. Bu durumdan para kazanıyorlardı, ama gözümle
gördüğüm bir şey yok. Serdar, il dışı sevklerden 5 bin lira
kazanıyordu. İlker ve Fırat zaten yöneticiydi. Mehtap ile görüşmem
konusunda ise denetimlerde Fırat Sarı’nın talimatı üzerine hareket
ettik. Hasta üzerinden kullanılmış gibi gösterilen gaz ve ilaçlar
vardı, onlarla ilgiliydi. Serdarova bebeğin ailesinden para
istediğimiz konusunda ise Fırat Sarı aradı, sevk vardı ancak
ailenin parası yoktu. Toplamda yaklaşık 40 bin lira para toplandı.
Hastaneye parasını verdik, Fırat Sarı kendi komisyon ücretini aldı.
Bana da yemek parası verdi. Amaç ise SGK’dan daha fazla para
almaktı. Mahkeme başkanının Mehtap ile 'Çocuğu öldür'
mesajlaşmasını sorması üzerine Gök, bebeğin nabzı belli bir
seviyede tutuluyor bu da bebeğin sürekli kalbinin durup geri
gelmesine sebep oluyor. Bebeği görmediğim için ya da bilgi sahibi
olmadığım için bir şey söyleyemem." cümleleriyle yanıtladı. Gök,
Fehmi Alperen ile 'Benim bölgeme girmiyorsun değil mi?'
mesajlaşmasını ise, 'İstanbul’u bölgelere bölmeden ziyade semt
olarak tanıdığı kişiler, doktorlar sayesinde bebekleri alıyorlardı.
Zuhal ile mesajlaşmasını da Ocak ayında kapanan dosyanın tam tekbir
olmasını istiyordu onunla ilgili konuşmamız" şeklinde açıkladı.
"İlaç satışından 40 bin lira kazandık"
Gök, "20 yatışa uygun epikriz raporu yazılmasını hatırlamıyorum.
Fırat Sarı düşük ücretler ödüyordu. Fırat Sarı, tüm sorumlulara
para ödüyordu. Her şeyin bir ücreti vardı; doktora yardım etmek,
epikriz raporu yazılması gibi işler. Basamak hastaneler doğru
değildi. SGK’dan buna göre para alınıyordu. Önümüzdeki basamakları
değiştiriyorduk. Hastanedeki ilaçları da Doğukan ile birlikte
satıyorduk. İlaç satışından 40 bin lira para kazandık.
Hemşirelerden ilaç aldık. Fırat Sarı’nın bilgisi dahilinde aldım.
Denetim var diye bir seferinde 24 kutu ilaç verdiler. İlaçları
alırken hastanenin haberi vardı. Bu raporu zaten hastane başhekimi
ve sahibi görüyor. Bunlar fark edilmeyecek ilaçlar değil; sistemden
düştüğünde herkesin haberi olur. Sonuçta hastanenin birdenbire
cirosu artıyordu" dedi.
DAVADA 2. GÜN
Duruşmada ilk olarak sanık müdafilerin isimleri okundu. Duruşma hemşire olarak görev yapan tutuklu sanık Hasan Basri Gök'ün savunmasının alınmasıyla başladı.
KAN DONDURAN SÖZLER: ÇEK FİŞİNİ GİTSİN
Dünkü duruşmada, Fırat Sarı ve İlker Gönen'in de aralarında
bulunduğu 22 tutuklu sanık, 19 tutuksuz sanık ve taraf avukatları
hazır bulundu. Bazı tutuksuz sanıklar ise bulundukları şehirlerdeki
adliyelerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Duruşma sanıkların savunmaları ile başladı.
Sanık Hemşire Hakan Doğukan Taşçı savunmasında, Her hastane sahibi para kazanmak ister. 20 hastadan bahsettikleri, daha fazla para kazanmak istedikleri için Fırat Sarı'ya bahsediyorlar. Sevkiyatı yapılan bebek, sevkiyatını doktor Sarı'nın yaptığını biliyorum. Yoğun bakımdan birinin gelene kadar kayıt açılmayacağını söyledim. Aileden fazla para alınma muhabbeti oldu. Fırat Sarı aileye, total fiyat 30 bin lira demiş, hastaneye 20 bin lira ödüyor. Komisyonu Sarı, kendisine alıyor. Olay duyulduğunda Fırat Sarı, olay üzerime kalmasın, hastane yönetimi duymasın şeklinde talimat verdi. 'Ölürse başımıza sıkıntı olacak' mesajlaşmalarına karşı şunu söylemek isterim, gelen hasta bebek yabancı uyrukluydu ve doğuştan kalp rahatsızlığı vardı. Bu nedenle, hastanın sevk edilmezse öleceğini belirttim. Mesajlaşmada, bu durumdan bahsediyordum. Denetim sırasında kimseden emir, bir talimat almadım. Orada arkadaşımla sohbet ediyorum olay bu şekilde" ifadelerini kullandı.
'İYİ VE KÖTÜ HASTA ŞABLONU VAR'
Hemşire Taşçı, "Buradan kafamıza göre bir hasta listesi belirledik, bu çocuk nasıl bir şey mesajı üzerine, basamak listesi hasta şablonu ve kötü hasta şablonu var, bizden yazılı istemiyorlardı. Bunlar gerçeğe aykırıydı. Biz sadece çarşaf listesi yapıyorduk. SGK'ya bildirmiyorduk. Hasta 5 günlük entübe iken 10 günlük gösterilmiş. Hasta üç günlük entübe ise SGK daha fazla para öder. O yüzden SGK'dan para almak için daha fazla entübe yazıyorduk. Bebeklerin kullandığı bir ilaç. Akciğer gelişimi sağlamak için kullanması gerekiyor. Bu ilaçların fazlalığı oluyordu. Bu ilaçları hastaya vermemek gibi bir şey olmuyordu. Bu ilaçlar için SGK 9 bin 500 lira ödeme yapıyor. Toplu alınca daha fazla para kazanıyor hastane. Bu ilaçlar dolapta birikiyordu, hastaya verilmiyordu. İlaçların çöpe gideceğine satılması konusunda Fırat Sarı ile konuştuk. Hasan, hastaneden paraları topluyordu bizde satışları yapıyorduk. Reyap Hastanesi, TRG Hastanesi'nden alındığını söyleyebilirim ama özellikle şu kişiden alınıyordu diyemem. SGK'yı dolandırmak gibi bir amacım yok" diye konuştu.
'BORÇ YÜZÜNDEN ÖLEN ÇOCUĞUN NAŞI VERİLMEDİ'
Mahkeme Başkanının, '14 hastam var. Biraz hasta mı beklersek diye konuşmuşsun' mesajını hatırlatması üzerine, Taşçı, “Bekleyen kişi ben değilim. Birim sorumlusu olduğum için söylüyorum. Yoğun bakıma bir hasta geldiğinde, aileye doktor olmadan bilgi veriyordum. Aile de bana doktor diye hitap ediyordu. Ben de doktor değilim demiyordum. Türkmen hastaydı. 500 bin lira ameliyat parası vardı. Aile, parası olmadığı için ameliyatı kabul etmedi. Bir hafta yaşardı, ama şans eseri 1 haftadan fazla yaşadı. Hastanın kullandığı ilaçlar ve hastane yönetimiyle Fırat Sarı, 'Bu çocuk zaten ölecek, bu kadar ilaç kullanmaya ne gerek var?' dedi. Ancak 44 gün yaşadı. Çocuk öldükten sonra, Çocuğun babaannesi aradı, 'Bebeğin naaşını vermediler' dedi. İçeride ödeme olduğunu, ödenmedikçe naaşını vermeyeceklerini söylediler. Ben de şok oldum, hastane yönetimiyle konuştum ve onlara yardımcı oldum. Çocuğun naaşını verdiler" dedi.
'YOĞUN BAKIMA USULSÜZ SEVK'
Taşçı, “Yoğun bakım ne kadar doluysa hastane o kadar para kazanıyor, tabii ki bu yüzden hastaneleri doldurmamızı istiyorlar. Bu durumu da usulsüz sevk ya da fazladan yatışla yapıyorduk. SGK'dan biraz daha para kazanmak için. Mert ile sık sık iptal edilen taburcularla ilgili tartışıyorduk. Fırat Sarı'ya 'Doğukan hırsızlık yaptı' dedim. İlaç kaybolmuştu, Fırat Sarı bana söyledi. Bebek ilaçları kayıptı, ama öyle bir durum olmadı. Fırat Sarı ile konuşurken Mert'i 112'ye şikayet ettim. Usulsüz bebek sevkleriyle ilgili, mesela Kaya Bebek, ihmali olan bebeklerle ilgili. Doktor olmayan yerde kanıta da ihtiyaç yok. Elimdeki videoyu zaten sundum. Birinci Hastanesi'nin sürekli akciğer filmi bozuluyordu. Hastayı takip ederken filmini çekemiyorduk, bu kötü bir şey. Fırat Sarı bana 'Hasta yok, doldur' diyordu. Fırat Sarı, bir günde doldurmamı istiyor. Ne kadar çok hasta, o kadar para demek" dedi.
'ÇEK FİŞİ GİTSİN DENİLDİ'
Taşçı, “Bazen doktor Şehmuz Çelik adıyla hasta kabul ediyorum. Kaya Bebek ile ilgili, 'Çocuk gözümün önünde öldü' sözlerimin üzerine, Gece 3 civarı Batuhan Çelik aradı, arkadaşım, ellerinde bebek olduğunu ve doktora ulaşamadığını, doktorun 'çek fişi gitsin' dediğini söyledi. Rıza Hocaymış doktor, ama tanımıyorum, çocuk doktoru olarak biliyorum. Hasta kötüydü, ben de telefondan yardımcı olmaya çalıştım. O bebek öldü. Aileye böyle bir durum olmadığı gibi gösterdiler. Batuhan hemşire yardımcısıydı, arkadaşımdı. Ama o değil, doktorun müdahale etmesi gerekiyordu" şeklinde konuştu.
'HASTANELER NASIL DENETİMDEN GEÇİYOR'
Taşçı, “Hastane yönetimi, ölen kişinin ölüm saatini biraz ileriye çekmemi söyledi. Sebebi de hastanede doktor yoktu. Şehmus bey bu duruma tepki gösterdi. Şehmus beyin çoğu hastadan haberi yoktu. Hastaneye kim yatmış, kim gelmiş çoğu zaman haberi olmuyordu. Ben Birinci Hastanesi'nde 6 ay sigortalı çalıştım. Benim çalıştığım dönemde hiçbir bebek ölmedi. Bir usulsüzlük varsa evet kabul ettim. Epikrizi sadece şablon olarak yazıyorduk. Şablonu da maksimum 5-6 kez olmuştur. Şablonlar da doğru yazılmıyordu. Hastanenin yoğun bakım odası 3'üncü basamaksa daha çok hasta gösteriyorduk. Entübe olarak gösterdiğimizde bebek otomatik olarak 3'üncü basamak oluyordu. Entübe olarak hasta gösteriliyordu ama bu hastanın neden akciğer filmi yok diyerek geri dönüş olmuyordu. Hastaneler nasıl denetimden geçiyordu. Hastaların sevk sürecinde, kendi anlaşmalı oldukları hastanelerden sevki oluyordu. Örnek olarak A hastanesi dolması gerekirken B hastanesinin yoğun bakımı dolduruluyordu bu durumda para vermemek mümkün değildir diye düşünüyorum. İlker Gönen, daha çok hastaların genel durumu ile ilgilenirdi. Doktordan gizli, epikriz yazılamaz" ifadelerini kullandı.
İDDİANAMEDEN
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık
iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç
örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil
Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı
belirtiliyor.
İddianamede, suç örgütünün esas amacının, işletmesini devir aldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf edip doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst sınırda ödeme almak olduğu kaydediliyor.
Sanıklar tarafından hasta bebeklerin durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarının sağlandığı belirtilen iddianamede, bu şekilde SGK'den yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı anlatılıyor.
Bebek hastaların uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği, örgüt adına karlı görünen hastanelere yatırıldığı aktarılan iddianamede, karın çoğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi sanıklarla paylaşıldığı ifade ediliyor.
Esas amacın, bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil, maddi açıdan en fazla kazanç elde edilmesi olduğu iddianamede vurgulanıyor.
CEZA İSTEMLERİ
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis isteniyor.
Diğer sanıklar hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.
İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
Soruşturma kapsamında İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.
Öte yandan yenidoğan çetesine ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E'yi makamında ölümle tehdit edenler de tutuklanmıştı.
Bu soruşturma ise devam ediyor.