Yerli aşının adı TURKOVAC olarak belirlendi

Yerli Kovid-19 aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevrim içi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Faz 3 çalışması başlayan yerli aşının adı TURKOVAC olarak belirlendi.

Yerli Kovid-19 aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevrimiçi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli koronavirüs aşısının adının 'TURKOVAC' olduğu açıklandı.

Yerli koronavirüs aşısında Faz-3 aşamasına geçildi. Canlı bağlantıyla gönüllüye yapılan ilk aşıyla Faz-3 aşaması başlamış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli koronavirüs aşısının adının 'TURKOVAC' olduğu açıklandı.

İşte Bakan Koca'nın açıklamaları:

Bu gurur milletimize ait. Bundan sonraki safhada gönüllülere yapılıp etkinliğini görmüş olacağız. Bugün ilk gönüllümüze huzurlarınızda aşıyı yapmış olacağız. Faz-3 safhasına gelen aşı da özellikle etkinliğini görmek istiyoruz ve devamında yaygın kullanıma geçmiş olacağız. İlk gönüllümüz Yasin bey yanımızda arz ediyorum.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Ben de çok çok teşekkür ediyorum, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ülkemizde geliştirilen yerli aşılardan üçüncü faza geçen bu ilk çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum.

Üçüncü fazının ilk uygulaması biraz sonra gerçekleştirilecek bu aşımızla birlikte Türkiye artık yeni bir dönemin kapılarını aralamaktadır.

Salgınla mücadelede dünyada bilinen en etkili ve yaygın araç aşılar. Türkiye Çin ve Almanya başta olmak üzere somut neticeye ulaşan tüm aşıların tedariki ve uygulamasında oldukça ileri bir düzeydedir.

"KISITLAMALARI DA BİRER BİRER KALDIRIYOR VEYA AZALTIYORUZ"

İnşallah birkaç hafta içinde ülkemizdeki 18 yaş üzeri nüfusun tamamını aşılama kapsamına almış olacağız. Salgınla mücadelede ve aşılamada mesafe kat ettikçe kısıtlamaları da birer birer kaldırıyor veya azaltıyoruz.

Haziran ayı başıyla birlikte pek çok alanda milletimize rahat nefes aldıracak açılımları zaten başlatmıştık. Dün de Temmuz ayıyla birlikte sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere pek çok konuya ilişkin mücadelelerimizi ve müjdelerimizi milletimizle paylaştık.

Bu salgının ne kadar süreceği belirsizdir. Ülkemizi salgın cenderesinden bir an önce kurtarmak, milletimizin sağlığını güvence altına almak için kendi aşımıza sahip olmamız kritik öneme sahiptir. Artık kendi aşımıza sahip olma konusunda son dönemece girmiş bulunuyoruz.

YERLİ AŞININ ADI 'TURKOVAC' OLDU

Bu konuda benim şahsen gönlümden geçen şu olabilir; hem ülkemizin tamamında dil noktasında kolaylık açısından; TURKOVAC.

CNN TÜRK yayınına katılan Prof. Dr. Derya Unutmaz yerli aşıdaki gelişmeyi değerlendirdi.

İşte Prof. Dr. Unutmaz'ın açıklamaları:

10 bin, 20 bin kişi üzerinde denecek. Bu daha uzun bir süreç . Tahminim Ekim- Kasım gibi sürecin tamamlanıp umuyorum ki başarılı olması. Bu inaktif aşı, Çin aşısına benzeyen bir aşı. Bu bakımdan eksi derecelerde tutulması çok gerekli olmayacaktır.

FAZ-3 NE ZAMAN BİTER?

Bu gönüllülerin bulunmasıyla alakalı. Benim tahminin 4-5 ay içinde tamamlanmış olacağı. En geç yıl sonuna kadar bu aşının sonuçları çıkmış olur. Üretim kapasitesi de yeterli olursa onayı da hızlı şekilde alınıp 2022'de kullanılır.

BIONTECH'TE İHTİYAÇ YOK AMA SİNOVAC İÇİN 3. DOZ GEREKLİ

Faz 3 sonuçları nasıl ilerleyecek, ne kadar koruma olacak. Biontech aşısı için 3. doza ihtiyaç olmadığı anlaşılıyor önümüzdeki süreçte ama sinovac aşısı için 3. dozu tavsiye ediyoruz. Biontech için öbümüzdeki bir yıl yeterli diye görülüyor. Sinovac için 3. doz gerekli olacak. bu delta varyantının oluşmasıyla bu 3. doza ihtiyacımız olacak

AŞILAMADA YAŞ SINIRININ DÜŞMESİ

Ben bir kaç hafta önce iddiaya bile girdim. Sonbahara kadar aşılamayı yapacağız diye. Orada tek sorun aşının teminiydi. Aşılar da temin edildikten sonra dünya rekoru kırıyoruz her gün.

1 TEMMUZ SONRASI İÇİN UYARILAR

Maske takmak özellikle kal-palı alanlarda devam etmeli. Bu bireysel bir sorumluluk. Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını doğru buluyorum. Dışardan bulaşma daha az riskli.