Yeni Hatay seferberliği

Deprem sonrası yıkımın büyük olduğu Hatay’da kent merkezinin yeniden ihyası için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda gönüllü olan Türkiye Tasarım Vakfı, kentteki Türk ve yabancı uzmanlarla bir araya gelerek tasarım sürecini değerlendirdi. Uzman mimarların odağında şehrin ruhunu kaybetmeden yenilenmesi var. Depremzedeler ise yerinde dönüşüm ve güven ortamının sağlanmasını istiyor.

Deprem felaketinin ardından bölgenin tekrar nasıl ayağa kalkacağı ve konutların nasıl inşa edileceği soruları öne çıkıyor. Bu noktada Türkiye Tasarım Vakfı, kentin master planını, kent merkezinin tasarımını ve mimari projelerini hazırlamaya gönüllü olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde Hatay’ın yeniden ihyası için imzalanan protokol kapsamında yapılanlar önceki gün Hatay’da düzenlenen bir çalıştayla anlatıldı. Çalıştayda mimarlar sunum yaptı. Süreç içinde neler yapılması gerektiği paylaşıldı. En çok konuşulan konu ise Hatay’ın ruhunun unutulmaması ve duygusal faktörlerin iyi korunması oldu. Çalışmalar birkaç ay daha uzman değerlendirmeleriyle devam edecek ve Bakanlığa Mart 2024’te bir yol haritası sunulacak. 

HAKLAR KORUNACAK

Antakya’daki çalıştayda depremzedelerle de bir araya gelindi. GEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı depremzedelerin ‘evim nerede olacak’ sorusuna, “Kendi planlama sahamız içerisinde kalan her bir bağımsız bölümle ilgili tüm mevcut mülkiyetlerin durumu belirlendikten sonra en yakın lokasyonda yeni barınma yerleri vermeye çalışacağız” dedi ve çalışmaları şöyle anlattı: “Kentsel dönüşüm ekiplerimiz 11 ilin tamamında herkesin mülkiyetiyle ilgili tespit ve değerlendirme durumunu araştırıyor. Ruhsatı olan veya olmayan ya da kaçak yapısı olan, iskanı olmayan olabilir. Biz tüm mülkiyeti korumak adına deprem olmadan 1 dakika öncesindeki yapıların durumu neyse aynı şekilde tespite başladık. Herkesin hakkını koruyabileceğimiz bir proje sağlamaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamını Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.