Abdurrahman Dilipak uyardı: Kripto para ile devletler kontrol altına alınabilir
Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, “Hani kumara karşıyız, kumarla mücadele ediyoruz ya bu kripto para bugün tam bir kumar" diye yazdı. Dilipak'a göre kripto paralar ülke ekonomileri üzerinde bir baskı unsuru oluşturabilir hatta ekonomik darbe aracı bile olabilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kripto varlıklarla ilgili dün açıklamada bulunmuş "Son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibariyle kullanıcılarına bazı kolaylıklar sağlıyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir" ifadelerine yer verilmişti.
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal da görevden alınmadan önce yaptığı açıklamada "Dijital para konusunda başlatılan Ar-Ge projesi var. Şu anda bu projenin kavramsal aşaması tamamlanmış durumda. 2021'in ikinci yarısında pilot testlere başlanmasını hedefliyoruz" demişti.
KRİPTO PARA İLE BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATILACAK
Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak "Öküz mü iklim değişikliğine yol açar kripto para mı?" başlıklı yazısında kripto paraların ülkelerin ekonomilerini baskı altında tutacak bir araca dönüşmek üzere olduğunu belirterek "Dünyada kripto para ile bir ekonomi darbesi ile devletler kontrol altına alınabilir. Dijital paranın hedefi nedir? Sistemde tekillik ve dönüştürülebilirliği sağlamak! Hangi araçlar kullanılacak? E-ticaret ve Dijital Cüzdanlar başta olmak üzere! Şu anda tüm dünyada CBDC dijital paraları kullanıma geçirmeye çalışıyorlar. Kademeli olarak ülkelerde maaş ödemeleri, vergiler, krediler, transferler vs dijital para ile yapılarak büyük bir dönüşüm başlatılacak" ifadelerini kullandı.
Kripto para konusunun ABD ile Çin arasındaki ticari rekabetle
ilgisi olduğunu savunan Dilipak "Çin elindeki nakdi dünyaya dağıtma
çabasında. Çünkü ABD bir hamle ile CoVID’in faturasını Çin’e
çıkarıp trilyonlarca dolarını geçersiz kılmak için yeni bir para
sistemine geçmeye hazırlanıyor. Çin ise elindeki dolar nakdini
ASEAN bölgesinde, Türkiye üzerinden Türk dünyası, Afrika, Arap
ülkeleri, İran ve Balkanlarda, Kafkaslarda hammadde, gayrimenkul
üzerinden eritmek istiyor." dedi.
KRİPTO PARA TAM BİR KUMAR
Dilipak Türkiye'nin durumuna dikkat çekerek "Günlerdir kripto para konusunu konuşuyoruz. Hani kumara karşıyız, kumarla mücadele ediyoruz ya bu kripto para bugün tam bir kumar. Tabii bu konuda kimse bir şey demiyor. Bu işi kontrol da edemiyoruz. Avrupa’da 1 numaradayız, dünyada 4. sırada. Kripto paranın hacmi artık trilyon dolarlarla ifade ediliyor. Bu yöntemle, yüz milyonlarca dolar bir ülkeden başka bir ülkeye transfer ediliyor. Bunun için ne bankaya ihtiyaç var ve ne de bir mevzuat engeli. " dedi.
Sözlerinin devamında FED Başkanı Jerome Powell'ın, 18 Mart’taki açıklamasında merkez bankalarının kağıt para yanında digital paraya geçmelerini bekledikleri yönelik sözlerini hatırlatarak kripto paranın tek para olarak tedavüle sokulacağını öne sürdü.
Dilipak şöyle devam etti:
Paranın karşılığı olan mal, hizmet ve emek gücü tamamen dijital sisteme eklemlenecek ve ardından kripto para birimi tek para olarak tedavüle sokulacaktır. Şu anda kripto para kullanımı şimdiden trilyon dolarlarla ifade ediliyor. Manipülatif dönüşüm sağladıklarında 1 yıl bile geçmeden çok kısa bir süre içerisinde devletin parasının karşılığı yok edilecek her şey yeniden tanımlanacaktır. Bu anlamda mevcut kripto para tedavülü sürecinde kayıtdışı para hareketleri adım adım izlenmektedir! Yeni Bretton Woods’dan sonra şartlar bugüne göre çok daha zor olabilir. Dijital para birimlerinin (CBDC’lerin) ulusal ve uluslararası piyasada kullanımına ilişkin sadece ulusal değil, uluslararası çalışmalar yapılıp, konunun teknik yanı dışında hukuki zemini ve sistemin işletilmesi ile ilgili ülkeler arası ortak bir anlayışın hakim olması gerekir. Yoksa halimiz yaman.