Ahmet Hakan "İki taraf da ödün vermeye yanaşmıyor"
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan bugünkü köşesinde Gezi olaylarını iktidar ve muhalefet açısından değerlendirdi. "Tarafsız bir Gezi yorumu yapmak artık imkânsız" diyen Hakan "İktidar dar alandaki barışçıl kısmını, muhalefet vandallıkları görmek istemiyor" yorumunda bulundu. Hakan "İki taraf da ödün vermeye yanaşmıyor." diye yazdı.
Türkiye'nin yakın dönem tarihi açısından kritik süreçlerden biri olarak gösterilen Gezi olaylarının üzerinden 7 yıl geçti. Geçtiğimiz gün 16 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.Davada Kavala'nın yanı sıra Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu ile diğer tüm sanıklar hakkında da beraat kararı verildi.
(Osman Kavala başka bir soruşturma nedeniyle gözaltına alınıp tutuklandı)
"TARAFSIZ GEZİ YORUMU YAPMAK İMKANSIZ"
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, "Tarafsız bir
Gezi yorumu yapmak artık imkânsız" başlıklı köşe yazısında iktidar
ve muhalefetin Gezi üzerine iyice keskinleştiğini, iki tarafın tek
taraflı bir bakış açısıyla yaşanan süreci ele aldığını öne
sürdü.
Hakan'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:
İktidar, Gezi’yi...
Baştan sona bir yakma yıkma, cam çerçeve indirme, araçları tahrip etme, kargaşa çıkarma olayı olarak yorumluyor... Sokak hareketiyle hükümet devirme planının uygulamaya sokulması olarak görüyor... Arkasında yabancı güçlerin olduğu bir kışkırtma olarak anlıyor... Büyük bir ihanet olarak görüyor, tek bir olumlu yön bile görmüyor.
Muhalefet, Gezi’yi...
Spontane ve kendiliğinden gelişen çevreci bir aksiyon olarak değerlendiriyor... Baştan sona barışçıl bir eylem olarak görüyor ve yorumluyor... Tek amaçları Gezi Parkı’ndaki ağaçları korumak olan gençlerin geliştirdikleri son derece masumane bir aydınlanma hareketi olarak görüyor... Haklı bir direniş olarak görüyor, tek bir olumsuz yön bile görmüyor.
Hakan, iktidarın Gezi'ye “Baştan sona bir yakma yıkma, cam çerçeve indirme, araçları tahrip etme, kargaşa çıkarma olayı olarak yorumluyor. Sokak hareketiyle hükümet devirme planının uygulamaya sokulması olarak görüyor. Arkasında yabancı güçlerin olduğu bir kışkırtma olarak anlıyor. Büyük bir ihanet olarak görüyor, tek bir olumlu yön bile görmüyor.” düşüncesinde olduğunu belirterek muhalefet için de "muhalefet vandallıkları görmek istemiyor" yorumunu yaptı.
Muhalefet... Gezi’nin çevresine yayılmış olan Vandallıkları görmüyor, görmek istemiyor. Yakıp yıkmayı, Dolmabahçe ofisine yönelen şiddeti, bin türlü örgütün işin içine girmesini görmüyor, görmek istemiyor.
İki taraf da ödün vermeye yanaşmıyor... İki taraf da çok keskin... İki taraf da tartışmaya açık değil... İki taraf da kendi anlatısının dışında bir anlatıya yüz vermiyor... İki taraf da birbirine “Şurada haklısın” deme noktasına asla gelmiyor...
Gezi’nin böylesine keskin bir çekişme alanı haline geldiği şu ortamda...
Gezi’yle ilgili olarak...
“İçinde asla kabul edilemez yaygın Vandallıklar ve şiddet de vardı, özellikle dar alanda kalan barışçıl bir taraf da vardı” diye bir cümle kurmanın bile imkânı kalmamıştır.
Çünkü böyle bir cümle kurduğunuz anda...
Bir taraf size “Vay sen Gezi’ye nasıl Vandal dersin!” diye saldırırken... Bir taraf da size “Vay sen Gezi’ye nasıl barışçıl dersin!” diye saldırır.
Yani herkes kendini kurtarır, olan size olur.