Andrea Doria kimdir? Andrea Dorya'nın hayatı ve ölümü...

İtalyan amirali ve devlet adamı Andrea Doria tarihte büyük başarılar kazanan ve Barbaros komutasındaki Osmanlı donanması karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan komutan olarak tanınır. Peki Andrea Doria tam olarak kimdir, tarihteki yeri nedir? İşte Andrea Doria'nın hayatı ve ölümü...

Andrea Doria, Cenova'yı Fransızlardan kurtarıp bağımsızlığa kavuşturan komutandır. Ayrıca Osmanlılara karşı kurulan, Venedik, Papalık, Malta, İspanya, Portekiz devletlerinin donanmalarının katılmasıyla meydana gelen birleşik Avrupa donanmasının başına getirildi, fakat komuta ettiği donanma Preveze'de Barbaros komutasındaki Osmanlı donanmasına yenilmiştir.

ANDREA DORİA KİMDİR?

Andrea Doria, İtalya’nın soylu ailelerinden Doria’lara mensuptur. Amcası Nicola Doria’nın kayırmasıyla, Papa İnnocentius VIII’in has alayında görev almış, gösterdiği yararlıklardan ötürü Napoli krallığının hizmetine verilmiş ve rütbesi amiralliğe kadar yükselmiştir.

ANDREA DORYA'NIN BAŞARILARI

Andrea Dorya’nın başarılarından ilki, baş kaldıran Korsika’yı yenilgiye uğratmasıdır. (1503-1506). Daha sonra Cenova deniz kuvvetlerinin başına geçmiş, Berberistan kıyılarını ellerinde tutan Türk korsanlarıyla mücadeleye girişmiş, 1522’de Fransa Kralı Birinci François’in hizmetine girmiştir.

BARBAROS İLE KARŞILAŞMASI

Birçok savaşlardan sonra Şerşel’e (Cicelli) karşı saldırıya geçmiş ve Karaman Ali Reis’in üstün savunması karşısında bir şey yapmadan çekilmek zorunda kalmıştır. Bu yenilginin verdiği aşağılık duygusunu gidermek için Yunan denizindeki savunması yetersiz Türk kıyılarındaki bazı limanları topa tutmuş, Coron ile Patrus’u ele geçirmiştir. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Türk donanmasını Barbaros’un komutasına vermiştir. Barbaros Hayreddin Paşa, 18 gemilik bir düşman filosunu Messina boğazında yakmış (1533), Doria, gemileriyle birlikte Preveze’ye sığınmak zorunda kalmıştır.

Barbaros’un Reggio, Santa Lucca, Citraro, Spina Langa şehirlerine yaptığı akınlar ve Tunus’u ele geçirmesi, Alman İmparatoru Şarlken’i yeni bir sefer düzenlemeye yöneltmiştir.

Tunus üzerine hazırlanan sefere Andrea Doria da katılmış ancak, Barbaros’un karşı saldırılara geçmesi ve Minorca ile Majorca adalarını hedef olarak seçmesi ve buradaki Palma ile Maroj kalelerini yıkması üzerine, bu sefer de yine başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bundan sonra Papalığın teşviki ile Venedik, Papalık, Ceneviz, Malta, İspanya ve Portekiz donanmaları Andrea Dorya’nın emrine verilmiş; fakat Barbaros, bu güçlü donanmayı Preveze açıklarında büyük bir yenilgiye uğratmış ve denizcilik tarihinin en büyük zaferlerinden birini kazanmıştır.