Kış aylarında el bakımında nelere dikkat edilmeli?
Kış aylarında ellerimiz ilgiye daha çok ihtiyaç duyabilir. Kış aylarında el bakımında nelere dikkat edilmeli? Sizler için kaleme aldık.
Gün içinde çeşitli yüzeylerin kirine maruz kalan ellerimiz için iyi bir bakım rutini oluşturmak neredeyse boynumuzun borcu! Özellikle mevsimlerden kış ise, ellerimiz her zamankinden daha fazla bakıma ihtiyaç duyuyor. Yılın oldukça soğuk geçen bu zamanının nem ve sıcaklık seviyesindeki değişiklikler cildi tahriş edebiliyor. Soğuk havaya maruz kalan ellerimize gereken özeni göstermediğimizde kuruyabiliyor, soyulabiliyor ve hatta vücudumuzun geri kalanından daha hızlı yaşlanmaya meyilli hale gelebiliyor. Dolayısıyla cilt bakım rutininde ellerinizi es geçmemenizi gerektirecek birçok sebep var. İyi haber, düzenli bir bakım rutiniyle yumuşacık ve pürüzsüz ellere sahip olabilmek mümkün. İşte kış aylarında el bakımı rehberi!
Kış aylarında cildinizin hasar gördüğünü ve kuruduğunu nasıl anlarsınız?
Çatlak oluşumu
Açık ten renklerinde kızarıklık
Dökülme
Kaşıntı
Batma ve gerilme hissi
Yarıklanma
Pul pul soyulma
Kış aylarında el bakımı rutininizde uygulamanız gereken adımlar:
1. Nazik bir el temizliği uygulayın
Ellerinizi sert ve kuru sabunlarla yıkamak yerine antibakteriyel, nemlendirme etkili ve hatta ultra besleyici yağlara ve özlere sahip bir sabun ile yıkayın. Ek olarak olası cilt alerjilerinden ya da cildinizin bazı durumlara gösterebileceği reaksiyonlardan kaçınmak için ellerinizi, temiz olmayan yüzeylerle temas ettiğinde yıkamayı ihmal etmeyin.
2. Su sıcaklığını iyi ayarladığınızdan emin olun
Soğuk havaların ortasında birçoğumuz su ısısını olabildiğince yükseltmeye alışığız. Fakat yüksek sıcaklıklar ellerimizi kurutabilir ve cildimiz için yıpratıcı olabilir. Ellerinizi yıkarken su ısısını ılık veya orta derece ılık olacak şekilde ayarlamaya dikkat edin.
3. Ellerinizi iyice kurulayın
Ellerinizi kurulamak için en iyi alternatif kağıt havlu kullanmak fakat tercihiniz havludan yana olursa en doğrusu evde herkesin kendine ait bir havlusu olması. Havluları üç günde bir değiştirmeye dikkat edin ve ellerinizi iyice kurulayın çünkü gün içinde oradan oraya savrulan mikroplar ıslak ellere daha kolay bulaşıyor.
4. Nem dengesini koruyun
Çantanızda, çalışma masanızda ya da baş ucunuzda bulunduracağınız bir nemlendiriciniz olsun. Gün içinde, özellikle soğuk havalarda oradan oraya gezinen ellerimizin nem dengesini korumak için bir nemlendirici edinmeniz şart. Dışarıdan geldiğinizde, banyo sonrası, yatmadan önce ya da bir işle uğraşıp ellerinizi yıkadıktan sonra nemlendirici sürmeyi alışkanlık haline getirin.
5. Nemi hapsetmek için bitkisel yağlardan yararlanın
Cildinizde nemi hapsedebilmek için kullanabileceğiniz el bakım yağlarını deneyebilirsiniz. Birbirinden çeşitli bitkisel el bakım yağlarından; kakao, shea, argan, hindistan cevizi yağı gibi seçenekleri kış aylarında el bakımı rutininize ekleyebilirsiniz.
6. Cildinizi içeriden besleyin
Gün içinde içtiğiniz su miktarı, cildinizin görünümünü etkileyebiliyor. Yeterince su içmediğiniz zaman cildinizin daha çok kurumaya meyilli hale gelmesi de mümkün oluyor. İçtiğiniz su miktarına dikkat etmenize ek olarak antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri, vücudunuzun cilt hücrelerini sağlıklı hücreler hale getirirken hücrelerinizi çevresel hasarlardan korumanıza yardımcı oluyor. Doğal antioksidanlardan; limon, nar, sarımsak, yeşil renkli sebzeler gibi besinleri öğününüze katabilir, çaylar arasında tercihinizi yeşil ya da beyaz çaydan yana yapabilirsiniz. Omega-3 yağ asidi bakımından zengin somon, ton balığı, uskumru, istiridye gibi deniz ürünlerini; keten tohumu, chia tohumu, soya fasulyesi, ceviz gibi besinleri de rutininize katabilirsiniz.
7. Güneş kremi kullanın
Güneş kremi sadece sıcak yaz günleri için değildir! Kış mevsiminin buz gibi günlerinde kardan gelen parıltıyla birleşen kış güneşi korumasız cildinize ciddi derecede hasar verebilir. Dışarı çıkmadan önce ellerinize güneş kremi sürmeyi atlamayın!
8. Evinizi de nemlendirin
Kış aylarında cildimizin nemini kaybetmesini sebebi aslında havadaki nem eksikliğinden kaynaklanıyor. Genellikle pencerelerinin, kapılarının kapalı olduğu evlerimizin de nemlendiriciye ihtiyacı var! Evinizin de nemini korumak için; hava nemlendirici cihazlardan alabilir ya da evinizde bulunan ısıtıcıların yakın bölgesine su dolu kaseler yerleştirebilirsiniz.
9. Eldiven kullanın
Hem mutfağınızda hem de dışarıda eldivenlere yer açın. Bulaşık yıkadığınızda, ellerinizin kaynar su, deterjan ve bulaşıklarla iç içe geçtiği sırada kesinlikle eldiveninizi takarak bu işe girişin. Dışarda ise sadece kar yağdığında değil ellerimizin kurumasına sebep olan soğuk havalarda ya da soğuk esen rüzgarlarda da eldiven takmayı ihmal etmeyin. Birbirinden renkli örgü, kumaş, deri eldivenleri stilinizin bir parçası haline getirebilirsiniz!
10. Elleriniz pul pul dökülsün
Cildimiz her ay kendini yeniliyor fakat kimi zaman bu yenileme sonrası ölü deri atılamayabiliyor. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde korunmaya ekstra ihtiyacı olan ellerinize peeling yaparak ölü derilerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Haftada birkaç kez banyodan sonra ya da yatmadan önce peeling yapabilirsiniz. Bu rutin, cildinizi pul pul dökerek ölü derilerden kurtulmanızı sağlayacak.
11. Tırnaklarınıza da iyi bakın
Tırnaklarınız da ellerinizin bir parçası olarak aynı derecede bakımı hak ediyor. Hasarı ve kuruluğu önlemek için tırnak etlerinizi bitkisel kitükil yağlarını; hindistan cevizi, argan, jojoba gibi yağları el bakımı rutinine ekleyebilirsiniz. Çok sayıda antioksidan ve yağ asidi içeren bu yağlar tırnaklarınız ve tırnak etlerinizin ihtiyacı olan nemini karşılayacak.
Kaynak: Livetobloom