Dil, kültür, yeni yıl: Preply en popüler yılbaşı ritüellerini araştırdı

Yeni yıl hazırlıkları dünyanın dört bir yanında başlamışken, İngilizce özel ders platformu Preply son incelemesinde farklı kültürlerin yeni yıl ritüellerine odaklandı. 12 üzüm yemek, 108 kez çan çalmak, kapıya soğan asmak ve dahası…

Kasım ayının son haftasıyla dünyanın pek çok yerinde tatlı bir telaş başlar. Ardından kasım sona erer, yılın son ayı aralık gelir. Vitrinler süslenir, yeni yıl koleksiyonları mağazalarda yerini almaya başlar, süslemeler yapılır, ağaçlar ışıklandırılır. Tatil planları, kutlama rezervasyonları her yıl aynı heves ve heyecanla sürer. İnsanlık tarihi kadar eski olan, kökleri milattan önce 2 binli yıllara, Mezopotamya’ya kadar uzanan yeni yıl kutlama geleneği, evrensel bir kutlama biçimi olsa da kültürel farklılıklar, bazı ülkelerdeki yeni yıl geleneklerini sıra dışı kılıyor. 50 bini aşkın nitelikli yabancı dil öğretmenini tek platformda toplayan İngilizce özel ders platformu, dil ve kültür ilişkisini konu aldığı son incelemelerinden birinde, bu başlığa eğildi. “Yeni yılı neden kutlarız? Yeni yıl ne zamandan beri kutlanıyor? Yeni yıl kutlamanın tarihi nerelere kadar uzanıyor? Yeni yıl hedefleri nelerdir? 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece, yılbaşı dünyanın dört bir yanında nasıl kutlanıyor?” gibi sorulardan hareket eden Preply araştırmacıları, derlemenin sonuçlarını Preply internet sitesinde yayımladı.

Gençler daha çok “yeni yıl hedefi” belirliyor

Her yeni yıl arifesinde özellikle sosyal medyada İngilizce New Year’s Resolutions olarak anılan, Türkçede yeni yıl hedefleri veya yeni yıl kararları olarak adlandırılan kavrama değinilerek başlanan incelemede, 2025 için örnek yeni yıl kararları sıralandı. ABD’de yürütülen, Pew Research imzalı bir araştırmanın özellikle 18-29 yaş aralığındaki kişilerin neredeyse yarısının (%49) yeni yıl kararı aldığını vurgulayan Preply yazarları, 50 yaş ve üzeri 5 yetişkinden yalnızca birinin yeni yıl hedefi belirlediğine dikkat çekti. Öte yandan araştırma sonuçları, 5 kişiden dördünün yeni yıl kararlarının genellikle sağlıkla olduğunu ortaya koyarken, sağlığın hemen ardından katılımcıların %61’i, yeni yıl kararlarında finansal konuları önceliklendirdi. 

Öte yandan araştırmaya göre 2024 sonunda tekrar yöneltilen sorulara verilen yanıtlar, 10 kişiden yaklaşık 9’unun yılın başında belirledikleri hedeflere uymayı başardıkları, %13’lük bir grubun ise hiçbir hedefi tutturamadığı tespit edildi.

Brezilya’dan İspanya’ya: Farklı yeni yıl ritüelleri 

Preply araştırmacılarının yaptığı incelemeler sonucu, dünya çapında farklı ülkelerde uygulanan yeni yıl ritüelleri de arka arkaya sıralandı. Özellikle 12 üzüm yeme geleneğine yönelik yapılan aramalar İspanya’daki bu geleneğin dünya çapında ilgi gördüğüne işaret ederken, İstanbul’da sokakları ve vitrinleri süslemeye başlayan kokinalara da değinildi. Filipinler’de yaşayanların yılbaşı günü puantiye desenli elbiseler giydiği, ayrıca sofralarda yuvarlak meyvelere yer verdiği öğrenilirken, kapıya soğan asmanın da Antik Yunan’a kadar uzanan ve bugün Yunanistan’da yaygın olarak rastlanan bir yılbaşı kutlama ritüeli olduğu görüldü. Japonya ise Budizm’den köklenen 108 çan çalma geleneğiyle dikkat çekti. 

Yeni yıl, bir yenilenme fırsatı 

Dil, inanç ve kültür fark etmeksizin dünya çapında pek çok ulusun yeni yılı eğlenmek, dinlenmek, bir senenin yorgunluğunu atmak ve yeni bir yıla umutla başlamak için fırsat olduğuna değinen Preply araştırmacıları, yılbaşı kutlamalarının küresel çapta insanları bir araya getiren ve evrensel olarak kabul gören kutlamalardan biri olduğuna vurgu yaptı. Yeni bir yılın insanları olumlu anlamda değişmeye, hayatlarında memnun olmadıkları şeyleri değiştirmeye de motive ettiğine değinilen incelemede, online İngilizce kursu gibi online yabancı dil kursu arayanlar ve 2025’te yeni bir dil öğrenme hedefi koyanlar için Preply’nin en ideal seçeneklerden biri olduğuna dikkat çekildi. Dünya çapında farklı yılbaşı kutlama ritüellerinin ayrıntılarına Preply’nin kurumsal blogundan ulaşılabiliyor.