Elektrik tüketimi nasıl hesaplanır? Hangi değerler önemlidir?

Her ay ödenen elektrik faturalarında belirli bir tüketim gideri yer alır. Bu tüketimin nasıl hesaplandığı ve hangi değerlerin dikkate alındığı ise elektrik abonelerinin sıklıkla merak ettiği hususlardır. İşte merak edilen o soruların yanıtları…

Elektrik tüketiminin hesaplanmasında öncelikle elektrik sayacının üzerinde yazan endeks değerlerinin dikkate alındığını belirtelim. Endeks değerinin 1.500 kWh olduğunu düşünelim. Bir sonraki fatura dönemi geldiğinde yani aşağı yukarı bir aylık zaman geçtiğinde endeks değerinin 2.700 kWh olduğunu varsayalım. Aynı zamanda çarpanı da 1 olarak alalım. Bu durumda elektrik tüketimi şu şekilde olacaktır:

(2.700 – 1.500) x 1= 1.200 kWh

Görüldüğü gibi ilk okuma ve son okuma endeks değerleri arasındaki fark belirlenir. Bu fark aylık elektrik tutarının oranıdır ve bu oranın belirlenmesinin ardından aylık fatura tutarı da kolaylıkla belirlenebilir.

Burada önemli olan unsur elektrik sayacının üç zamanlı okuma yapıp yapmadığıdır. Eğer 3 zamanlı okuma yapılıyorsa her bir dönem için ilk ve son endeks arasındaki fark da dikkate alınır. Kısacası 3 zamanlı okuma yapılıyorsa elektrik faturası hesaplama işleminin de ayrı ayrı 3 hesaplamayla gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Bunun nedeni ise ilgili zaman dilimindeki tüketimin bulunması için hesaplamaların ayrı olarak yapılması gerekliliğidir. Gece, gündüz ve puant tüketim değerlerinin toplamı ile elektrik faturasının aylık tutarı belirlenir.

Elektrik tüketiminin belirlenmesinin ardından fatura tutarının belirlenmesinde kişinin tarifesi de dikkate alınır. Bildiğiniz gibi elektrik aboneleri belirli koşullar kapsamında tarife seçimi yapabiliyorlar. Tercih edilen tarifeye göre tüketim tutarları değişebilir. Eğer elektrik tüketiminizi belirlemek için uzun bir hesaplama yapmak istemiyorsanız sizlere kolay bir yol olduğu bilgisini de vermek isteriz.

Bu kolay yol için öncelikle https://www.aydemperakende.com.tr/ adresine tıklamalısınız. Sitede hazır bir elektrik tüketimi hesaplama aracı bulunuyor. Bu aracı ücretsiz olarak kolayca kullanabilirsiniz. İlgili alanlara gerekli bilgileri doğru şekilde yazın. Ardından altta yer alan “Hemen Hesapla” butonuna tıklayın. Hesaplamanız anında yapılacaktır. Aynı zamanda elektrik tarifelerinin neler olduğunu ve tarife seçeneklerini öğrenmek için de Aydem Perakende‘nin web sitesine tıklamanız yeterli olur.