Yeni mezunlar için Türkiye’de CV hazırlama rehberi
İş dünyası içerisinde deneyim, öncelikli olarak iş arayan adaylarda dikkat edilen nitelikler arasında bulunur. Çünkü deneyimli çalışanlar genellikle rutin iş akışı içerisindeki sorumlulukları yüksek bir farkındalık ile yerine getirir ve beklenmedik durumlara karşı profesyonel bir yaklaşım geliştirebilir. Bu kapsamda işe alım görevlileri, yapılan başvuruları değerlendirirken deneyimli çalışanlara öncelik tanır.
Her ne kadar deneyimli çalışanların iş başvurularında avantajlı bir konumda bulunduğu bilinse de tecrübesiz ve yeni mezun adayları temin etmek amacıyla açılan iş ilanları da yayınlanır. Nitekim Türkiye iş piyasalarında yüksek rekabet ortamının bulunması sebebiyle tecrübesiz, kısıtlı tecrübeye sahip olan veya yeni mezun adayların, nitelik ve yeteneklerini ön plana çıkaran profesyonel CV’ler hazırlayarak iş başvuruları yapmaları gerekir.
Yeni Mezun Adaylar Nasıl Profesyonel Bir CV Hazırlayabilir?
Jobseeker platformunun kariyer uzmanları, yeni mezun ve öğrenci CV örneklerini ilgili iş başvurusuna göre uyarlanan ve işe alım görevlilerini etkileme amacı taşıyan dokümanlar olarak tanımlar. İş arayan yeni mezun adayların CV içerisinde deneyim eksikliğinin önüne geçebilecek niteliklerini ifade etmesi önerilir. Ayrıca bu dokümanların adayların güçlü yönlerini vurguladığı ve rekabet avantajı kazandırdığı belirtilir.
Bu kapsamda yeni mezun adaylar için profesyonel bir CV hazırlanırken staj deneyimleri, gönüllü çalışmalar, beceriler ve sertifikalar isimli öz geçmiş bölümlerinin titizlikle oluşturulması tavsiye edilir. İlgili bölümlerde dikkat edilmesi gereken detayları daha geniş bir çerçevede ele almak amacıyla, yazımıza bu bölümleri farklı başlıklar altında açıklayarak devam edelim.
Staj Deneyimleri
Günümüzde birçok eğitim kurumu öğrencilerin mesleki gelişimini desteklemek amacıyla staj programlarını planlar. Bu programlar içerisinde öğrenciler kısa bir süreliğine öğrendikleri teorik bilgileri uygulamalı olarak deneyimleme şansı elde eder ve rutin iş akışı içerisinde karşılaşılabilecek olası durumlara karşı izlenmesi gereken yöntemleri öğrenir.
Özellikle deneyimsiz ve yeni mezun adayların CV’leri içerisindeki staj deneyimleri belirleyici bir nitelik kazanır. İşe alım görevlileri iş başvurusu yapan yeni mezun adayları kıyaslarken, staj deneyimleri bölümlerinde ifade edilen bilgileri dikkatle inceleyerek değerlendirir. Bu sebeplerle staj bölümünün CV içerisinde kapsamlı bir şekilde açıklanması gerekir.
Staj bilgileri CV içerisinde ifade edilirken staj görülen kuruluşun ismi, konumu, staj süresi ve bu süre içerisinde kazanılan deneyim birkaç cümle ile açıklanarak belirtilmelidir. Eğer aday farklı kuruluşlarda staj yapma deneyimlerine sahipse, bu bölümün ters kronolojik sıralama ile yapılandırılması önerilir. Staj kapsamı belirtilirken genel cümleler yerine somut ve ölçülebilir bilgiler verilmesi, işe alım görevlilerinin aday niteliklerini daha iyi bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olur.
Gönüllü Çalışmalar
Gönüllü çalışmalar bireylerin herhangi bir maddi beklenti gözetmeksizin topluma veya belirli bir kesime faydalı olmak üzere gösterdiği performans olarak kısaca tanımlanabilir. İş dünyası içerisinde gönüllü projelerde yer alan adaylar duyarlı, sorumluluk sahibi ve aynı zamanda kendisini geliştirmeye elverişli bireyler olarak nitelendirilir.
Gönüllü çalışma deneyimine sahip olan adayların bu bilgiyi CV’leri içerisinde paylaşmaları, diğer adaylara karşı rekabet avantajı kazanılması adına oldukça kritik bir detaydır. Birkaç farklı gönüllü çalışma deneyimi kazanıldıysa, yeni mezun CV’si içerisinde bu bilgilerin ayrı bir bölüm oluşturularak ifade edilmesi önerilir. Öte yandan staj tecrübeleri ile gönüllü çalışmalar iş deneyimleri bölümü içerisinde belirtilebilir.
Gönüllü çalışma deneyimlerinin CV içerisindeki formatı ise staj deneyimlerine paralel bir yapıya sahiptir. Adayların her gönüllü çalışma tecrübesi için ilgili kuruluşun ismini, bulunduğu konumu, ilgili tarihleri ve aldıkları sorumlulukları ifade etmesi önerilir. İş deneyimine sahip olmayan yeni mezun adayların bulundukları sektörle ilgisi olmasa bile gönüllü çalışmalarını CV’leri içerisine eklemeleri tavsiye edilir.
Yetenek ve Beceriler
İş piyasaları içerisinde profesyonel olarak tanımlanan neredeyse her uzmanın çeşitli yetenek ve becerileri bulunur. Bu nitelikler sosyal ve mesleki beceriler olarak iki temel sınıf altında gruplandırılır. Mesleki beceriler adayların ilgili pozisyondaki sorumlulukları yerine getirmek için sahip oldukları nitelikleri kapsar. Sosyal beceriler ise iş akışı içerisindeki sosyal etkileşim yeteneklerini ifade eder.
Tecrübesiz olarak iş başvurusu yapan ve yeni mezun olan adayların mesleki ve sosyal becerilerini farklı bölümler oluşturarak CV’leri içerisine eklemesi önerilir. Bu bölümlere eklenecek bilgilerin örnekler verilerek açıklanması ve CV içerisindeki diğer ifadelerle desteklenmesi tavsiye edilir. Örneğin ofis programlarını kullanma becerisi ifade ediliyorsa, kullanma yetkinliğine sahip olunan programlar yazılmalıdır.
Öte yandan liderlik veya güçlü iletişim becerileri belirtiliyorsa eğitim hayatı içerisinde katılım sağlanan projelerde alınan sorumluluk ve yetkinlikler, liderlik ve güçlü iletişim becerilerini vurgulayarak açıklanabilir. İşe alım görevlilerinin benzer niteliklere sahip olan adaylar arasında seçim yaparken yetenek ve beceriler bölümünü göz önünde bulundurduğu unutulmamalıdır.
Sertifikalar
İş deneyimine sahip olmayan veya kısıtlı derecede iş deneyimi bulunan yeni mezun adayların titizlikle CV içerisine dahil etmesi gereken bir diğer bölüm ise sertifikalardır. Sertifikalar adayların profesyonel gelişimini somut olarak gösteren dokümanlar olarak tanımlanır. Adayların sahip oldukları mesleki sertifikaları CV içerisinde listeleyerek ifade etmeleri, sertifikaların alındığı kuruluşların isimlerini belirtmeleri ve ilgili tarihleri yazmaları gerekir.
Ayrıca iş başvurusu kapsamında sahip olunan sertifikalar ek olarak CV ile birlikte işe alım görevlilerine gönderilebilir. Sertifikaların CV içerisinde net bir şekilde ifade edilmesi profesyonel, yetkin ve kendinden emin bir aday izleniminin oluşturulmasına yardımcı olur. Eğer adayların birkaç farklı alanda çeşitli sertifikaları bulunuyorsa, sadece ilgili iş pozisyonu ile alakalı olan sertifikaların CV içerisine dahil edilmesi önerilir.
Yeni Mezun Adaylar Tarafından CV Hazırlama Sürecinde Yapılan 5 Kritik Hata
Genellikle yeni mezun adaylar tarafından CV oluşturma süreci içerisinde dikkat edilmeden yapılan küçük hatalar, iş başvurularının olumsuz olarak sonuçlanmasında önemli bir rol oynar. Bu hataların tespit edilerek düzeltilmemesi, yapılacak olan yeni başvuruların da olumsuz olarak sonuçlanmasına sebep olabilir. Bu sebeplerle yeni mezun adaylar tarafından yapılan 5 kritik hata hakkında bilgi sahibi olunması önerilir.
İlgili hatalar şu şekilde sıralanır:
-
Aynı CV’nin farklı iş başvurularına gönderilmesi: Profesyonel bir iş başvurusu hazırlamak isteyen yeni mezun adayların ilgili iş ilanında ifade edilen tüm gereklilikleri kapsayan bir CV oluşturması gerekir. Bu noktada aynı CV’nin herhangi bir özelleştirilme yapılmadan farklı iş ilanlarına gönderilmesi, yaygın olan yapılan kritik bir hatadır.
-
Abartılı veya aşırı samimi bir hitap dilinin kullanılması: İş piyasaları resmi bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda aşırı samimi veya gerçekliği yansıtmayacak derecedeki abartılı ifadelerin, CV gibi resmiyet çerçevesinde hazırlanması gereken dokümanlar içerisinde bulunmaması gerekir.
-
Gereksiz bilgi paylaşımı: Yüzlerce aday tarafından iş başvuru dokümanlarını inceleyen işe alım görevlilerinin odak noktasını kaybetmemesini sağlamak amacıyla, CV içerisinde yalnızca ilgili iş ilanı ile alakalı olan bilgiler sunulmalıdır.
-
Yazım ve gramer hataları: Profesyonel CV’ler tam anlamıyla yazım kurallarına uyan dokümanlardır. CV içerisinde yapılan yazım ve gramer hataları, iş başvurusu yapan adayın dikkatsiz veya özensiz olduğunu gösterebilir.
-
Genel ifadelerin kullanımı: Genel ifadeler okuyucunun yorumuna açıktır ve bu sebeple belirtilmek istenen bilginin anlaşılmasını zorlaştırır. Örneğin “İyi seviyede İngilizce konuşabiliyorum.” ifadesi yerine, “C1 seviyesinde İngilizce konuşabiliyorum.” cümlesinin kullanılması önerilir.
Profesyonel bir CV hazırlamak isteyen yeni mezun adayların içerik kadar sunum konusuna da özen göstermesi gerekir. Bu sebeple CV içerisindeki sayfa kenar boşluklarının orantılı olarak belirlenmesi, okunaklı bir yazı tipinin seçilmesi ve estetik bir görünüm sunan CV şablonlarının kullanılması önerilir. Ayrıca yapılacak her yeni iş başvurusu için CV’ye bütünlük kazandıran bir ön yazı hazırlanması, yeni mezun adayların nitelik ve yeteneklerini kapsamlı bir şekilde ifade edebilmesi adına önemli bir ayrıntı olarak nitelendirilir.
Sonuç
İş dünyası içerisinde her ne kadar tecrübeli çalışanlara öncelik verilse de yeni mezun olan, sektör değişikliği yapan veya kısıtlı iş deneyimi bulunan adayların da iş bulabileceği bilinir. Özellikle Türkiye iş piyasaları içerisinde rekabet koşullarının oldukça sert olması sebebiyle, etkileyici ve profesyonel bir CV’nin hazırlanması bu noktada önem kazanır.
Yeni mezun olan adaylar ancak CV içerisinde yetenek ve niteliklerini ön plana çıkararak tecrübe eksikliğini arka planda bırakabilir. Bu stratejiyi izlemek isteyen adayların staj deneyimleri, gönüllü çalışmalar, sertifikalar, yetenek ve beceriler olarak isimlendirilen CV bölümlerini titizlikle oluşturması gerekir.
Profesyonel CV hazırlama süreci içerisinde desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, Jobseeker platformunu ziyaret etme seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Platform içerisindeki sezgisel ön yazı ve CV oluşturma araçlarını kullanabilir, zamandan tasarruf ederek dokümanlarınızı PDF formatında cihazlarınıza indirebilirsiniz. Ayrıca internet sitesi içerisinde yayınlanan yazılı ve görsel dokümanları inceleyebilir, iş başvurusu sürecinde izlemeniz önerilen diğer stratejiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.