Habertürk yazarı Muharrem Sarıakaya: Türk aşısında ilk üretim başladı

Habertürk yazarı Muharrem Sarıakaya, Türkiye’nin yerli aşının klinik deneylerinde önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısında üretime başlandığını yazdı.

Türkiye’de bir yandan Çinli şirket Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısının kullanımına başlanırken bir yandan da yerli aşı çalışmaları hız kazandı.

"DÜN İTİBARIYLA ÜRETİME BAŞLANDI"

Habertürk yazarı Muharrem Sarıakaya, Türkiye’den bilim insanlarının yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısında üretime başladığını yazdı. Sarıkaya son gelişmeyi "Aşının çok daha güçlü hale getirilmesi için yeni ayarlamalar yapıldı ve Faz-2 aşamasına geçilmesi için üretime dün itibarıyla başlandı" sözleriyle duyurdu.

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında Erciyes Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya dair şu bilgileri aktardı:

"SİNOVAC AŞISINA BENZE AŞIYI ÜRETMEYİ BAŞARDI"

Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve arkadaşları şu an yaygın uygulanan Sinovac aşısına benzer inaktif aşıyı üretmeyi başardı.

Ardından da Faz-1 denilen ilk aşamayı başarıyla geçti; 44 kişi üzerinde yapılan denemelerde yeterli koruyucu antikor geliştiği görüldü.

"ŞİŞELENME SERECİNİN TAMAMLANMASI BEKLENİYOR"

Aşının çok daha güçlü hale getirilmesi için yeni ayarlamalar yapıldı ve Faz-2 aşamasına geçilmesi için üretime dün itibarıyla başlandı.

Bundan sonraki aşamada Prof. Dr. Aykut Özdağrendeli ve ekibi Koçak Farma şirketinde ürettikleri inaktif aşının, Faz-2 çalışmasında uygulanması için gereken şişelenme sürecinin tamamlanmasını da gözetleyecek.

Ardından kalite kontrol amacıyla 15 gün sterilize edilmesi sürece çalıştırılacak.

Fabrikada seri üretim sürecinin sanıldığı kadar kolay olmadığını belirttiler; çünkü üretilen aşının önce “Bio reaktör” denilen büyük tanklarda şişelenme için depolanması gerekiyormuş.