Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı: Zamanın en önemli sağlık sorunu nedir; nasıl mücadele edilir?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında zamanın en önemli sağlık sorununu "kronik hastalıklar" olarak açıkladı. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Hürriyet gazetesinde yer alan haberinde Prof. Dr. Müftüoğlu, "Kimimiz şekerimizin yükseldiğinden (tip 2 diyabet), kimimiz tansiyonumuzun ayarsızlığından (hipertansiyon), kimimiz anne veya babamızın unutkanlığında (Alzheimer/demans), kimimiz de her gün canımızı yakan diz, kalça ya da bel ağrılarımızdan (osteoartrit) yakınıyoruz" dedi. Bu hastalıklar iğle mücadele etmenin yollarını açıkladı.

"Hastalıklardan uzak, sağlıklı yaşam"
"Bilimsel veriler yaşadığımız bu muazzam kronik hastalık probleminin ilk nedeninin net ve açık olarak 'yanlış yaşam tarzı seçimlerimiz'  ve 'konfor krizi tutkumuz' olduğunu gösteriyor" diyen Müftüoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Araştırma sonuçlarına bakılırsa günümüz insanı genellikle '40'lı yaşlarda' kronik hastalıklardan en az birinin tuzağına düşüyor. Oysa çok değil 25-30 yıl önce bile insanlar 50’li hatta 60’lı yaşlara kadar insanlar bu hastalıklardan uzak sağlıklı bir ömür sürüyordu. Peki ne oldu?

Yaşam tarzı yanlışlarımız nedeniyle (hareketsizliğimiz, uykusuzluğumuz, kötü beslenmemiz, stres yükümüz, sigara alkol ve benzeri kötü alışkanlıklarımız) şimdilerde durum oldukça değişti. Bugünün 60’lı yaşlarına çoğumuz en az bir veya iki ciddi kronik hastalık hasarlarıyla 'merhaba' diyebiliyoruz."

Yaşam tarzının önemi
Kronik hastalıklarla mücadelenin yolarını açıklayan Müftüoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Kronikhastalıklarla mücadelede genel kural şudur: Bu hastalıkların çoğunda tam şifa yani köklü iyileşme ve hastalığı sonlandırma mümkün değildir. Bu nedenle de o hastalığın belirtilerini, yarattığı sorunları iyileştirmeye yarayan yani hastalığı yok eden değil de hastalığı uzatan tedaviler uygulanır. 

Araştırmalara bakılırsa reçetelere yazılan ilaçların yüzde 70’inden, sağlık harcamalarının yüzde 80’inden fazlası kronik hastalıklarla ilişkilidir. Oysa bu hastalıkların çoğu önlenebilir, en azından geciktirilebilir, yarattığı sorunlar çok daha hafif düzeylere indirilebilir sağlık problemleridir. Eğer sadece yaşam tarzı yanlışlarımızı giderebilir, doğru ve iyi yeni yaşam tarzı seçimleriyle yaşlanma yolculuğumuzu sürdürebilirsek bu tatsız ve belalı hastalıklardan uzak, daha formda ve fit, mutlu ve huzurlu bir ömür sürme şansımız olacaktır."