Tüm dünyanın yeni umudu: Yenilenebilir enerji

İklim değişikliği dünyanın en önündeki en önemli problemlerin başında geliyor. Sera gazlarının etkisiyle dünya nefes almakta zorlanıyor. Mevsimler değişiyor ve beklenmeyen hava değişimleri meydana geliyor. iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hem Türkiyenin hem de Türkiye’nin en büyük kozu, ‘Yenilenebilir enerji’ Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar dünyayı bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekerek çok önemli açıklamalarda bulundu.

Çok değil, 100 yıl gibi kısa bir sürede fosil yakıtların doğaya ve canlıların sağlığına verdiği zararlar etkisini gösterdi.

Kömür, doğalgaz, petrol gibi binlerce yılda oluşmuş kaynaklar "insanlığın gelişmesi(!)" adına tükendikçe, atıklarıyla hava, su, toprak da tükenmeye başladı.

Fosil yakıtlar olarak adlandırılan kömür, petrol ve doğalgazın yarattığı olumsuzluklar sadece yakın çevreyle sınırlı kalmadı; atmosfere de yayıldı. Sonunda bu kirlilik, iklim değişikliğine yol açmaya ve dünya yaşamını tehdit etmeye başladı.

İşte tam da bu noktada tüm dünyaya ışık kapısı olan ‘yenilenebilir enerji sistemi' devreye giriyor.

Geçtiğimiz günlerde gazeteci Mete Çubukçu'nun NTV'de sunduğu Pasaport programına konuk olan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar ‘yenilenebilir enerji sistemi’ ile ilgili umut dolu açıklamalarda bulundu.

“Zararlı gazların azalması için orman alanları artmalı”

Birpınar, programda yaptığı açıklamada “Metan gazı dediğimiz en çok çöp depone sahalarından çıkıyor. İnsanoğlu o kadar çok tüketime alışmış ki, tükettikçe atığıda çoğalıyor. Zararlı gazların azalması için orman alanları artmalı. Avrupalılar emisyon ticareti diye bir sistem kurdu bize de önerdiler bizim de o yöndeki çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan dev yatırımların sinyallerini vermişti

Manisa Enerji ve Tabii Kaynaklar Projeleri Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “yenilenebilir enerji teknolojilerinde merkez ülke olmayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulunurak bir nevi büyük yatırımların sinyallerini vermişti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "2002'de sadece 18 megavat olan jeotermal kurulu gücümüz, bugün 1613 megavata ulaşmıştır. Bu rakamla Türkiye jeotermalde Avrupa'da ilk, dünyada dördüncü sıraya yükselmiştir. Bugün kurulu gücümüzün yüzde 63,5'i yerli kaynaklardan oluşuyor. Bu oranın yüzde 51,7'si ise yenilenebilir enerji kaynaklarına aittir yani temiz enerji." ifadelerini kullanmış ‘yenilenebilir enerji’ sistemi üzerinde özellikle durulmasını vurgulamıştı.

Biden göreve gelir gelmez imzayı attı

Bilindiği üzere  ABD Başkanı Joe Biden dün iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bir dizi adımı içeren kararnameleri imzalamıştı.

Kararnameler görevine geçen hafta başlayan Biden’ın iklim değişikliği ve çevre politikasıyla ilgili izleyeceği yolun göstergesi niteliğini taşıyor.

Biden’ın imzaladığı kararnameler, federal arazilerde petrol ve doğal gaz işletim sözleşmelerinin durdurulması, fosil yakıtlara sağlanan devlet desteğinin azaltılması, yoksul ve azınlıkların yaşadığı bölgeleri kirlilikten korumaya yönelik tedbirlerin güçlendirilmesini öngörüyor. Joe Biden göreve geldiği ilk gün Kanada ile yürütülen ancak çevrecilerin karşı çıktığı Keystone XL petrol boru hattı projesini iptal etmişti.

Biden’in imzaladığı temiz enerji başkanlık kararnamesi ile de kamu temiz enerji araçlarının alımı ve direnç artırma planlarının hazırlanması teşvik ediliyor.