Yıllar önce kaldırılan Facebook özelliği geri geliyor

Geçtiğimiz yıllarda gizlilik endişeleri ve tepkiler nedeniyle Facebook'ta yüz tanıma yazılımını kapatan Meta, platformlarda ünlülerin fotoğraflarının kullanıldığı sahte reklamları tespit edebilmek amacıyla yüz tanıma teknolojisini yeniden test ettiğini duyurdu.

Meta, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında ünlülerin fotoğraflarının kullanıldığı sahte reklamlara karşı yeni bir önlem alacağını duyurdu.

Yapılan açıklamada, isteğe bağlı olarak kullanılacak yüz tanıma teknolojisi ile sahte reklamların tespit edilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Meta'nın açıklamasına göre, bu teknoloji şimdilik belirli ünlülerin profilleri üzerinde test ediliyor. Kullanıcıların bu teknolojiyi kullanıp kullanmamakta özgür olduğu ifade edildi. Kullanmak isteyen kullanıcıların, Facebook veya Instagram hesaplarından bir video yüklemesi ve bu videoda yüzlerinin net bir şekilde görünmesi gerekiyor. Bu video, sahte reklamların içeriğindeki yüzlerle karşılaştırılarak doğrulama yapılacak.

Meta'nın İçerik Politikaları Başkan Yardımcısı Monika Bickert, "Buradaki fikir, ünlülere mümkün olduğunca fazla koruma sunmak. İstedikleri takdirde katılmaktan vazgeçebilirler, ancak bu korumayı onlara sunmak ve süreci kolay hale getirmek istiyoruz." dedi.

Meta, bu teknoloji sayesinde ünlülerin fotoğraf veya videolarının izinsiz kullanıldığı reklamları tespit ederek engelleme sağlayabilecek. Ayrıca, kullanıcıların bu teknolojiyi diledikleri zaman kullanmayı bırakabilecekleri de açıklamada vurgulandı.

Meta, Kasım 2021'de Facebook'ta yüz tanıma sistemini toplumsal endişeler nedeniyle kapatacağını ve bir milyardan fazla kullanıcının yüz verilerinin silineceğini duyurmuştu. Yeni uygulamayla birlikte bu teknolojinin belirli bir amaç doğrultusunda, isteğe bağlı olarak yeniden devreye alınması dikkat çekti.