90 bin dolarlık böcek: Türkiye'nin her yerinde görülüyor!

Türünün en güçlü örneği olarak bilinen ve değeri 90 bin doları bulan gergedan böceği, Türkiye'nin dört bir yanında bulunuyor ve görenleri şaşkına çeviriyor.

Dünyadaki en büyük ve en güçlü böceklerden biri olarak dikkat çeken Gergedan böceği, özellikle erkek bireylerde görülen belirgin boynuzu sayesinde tanınır ve bu boynuzlar nedeniyle de gergedan olarak tanımlanır.

Gergedan böceklerinin boynuzları, rakiplerle mücadelede ve çiftleşme döneminde dişilere gösteri yaparken önemli bir rol oynuyor. Avrupa kıtası dışında Kuzey Afrika, Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan'da da bulunan bu böcekler larvaları doğada çürüyen bitkilerle beslenirken, ergin dönemde beslenmiyorlar. 

90 DOLAR OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR

Hem larva hem de ergin dönemlerinde insanlara herhangi bir zararı bulunmuyor. Erkek bireylerin başlarının ön kısmında gergedan boynuzuna benzeyen çıkıntı dikkat çekerken, bu çıkıntı dişilerde bulunmuyor.

Ancak bu etkileyici böcek türü değerinin 90 bin dolar olduğu iddiaları sonrası kaçak avcılar tarafından toplanarak ticareti yapıldığı için büyük bir tehdit altında. 

Uzmanlar, gergedan böceği gibi türlerin hayatta kalabilmesi için yalnızca yasa dışı toplamanın önlenmesinin yeterli olmadığını, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının da korunması gerektiğini vurguluyor.

NESLİ TÜKENME TEHDİTİYLE KARŞI KARŞIYA

Uzmanlar, gergedan böceği türünün kaçak avcılar tarafından toplanarak ticaretinin yapıldığına dikkat çekiyor. Doğal alanlarda yaşamını sürdüren gergedan böceğinin, Türkiye'nin her bölgesinde görülebilen bir tür olduğunu belirten uzmanlar, bu böceğin korunması gerektiğini vurguluyor. Türün varlığını sürdürebilmesi için doğal yaşam alanlarının korunmasının önemine işaret ediliyor.