Lahana turşusu yaparken hep bu hatayı yapmışız: Turşunun erimesine yol açan yanlış
* Lahana turşusu * yaparken bu hatayı yaptıysanız erimeye yol açabilir. İşte lahana turşusunu kütür kütür yapmanın püf noktası…
Lahana başlı başına bir vitamin deposudur. Bir de turşusu kurulduğunda hem damak çatlatan bir lezzete dönüşür hem de faydası artan. Lahana turşusu besin değerini artıran bir yöntemdir. Turşu vücutta antioksidan etkisi gösterirken lahana da C vitamini ile K vitamini ihtiyaçlarını karşılar. Fakat turşu yaparken yapılan bazı hatalar var. Eğer bu hatalara dikkat etmezseniz * lahana turşusu * eriyip gider…
TURŞU KURDUĞUNUZ BİDONA 7-8 TANE KESİNLİKLE ATIN!
pratikella’nın tarifine göre lahana turşusunu kıtır kıtır yapmak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için bidona 7-8 adet nohut eklemek gerekiyor.
Nohut eklenen turşu hem daha uzun ömürlü hem de lezzetli oluyor. Kıtır kıtır lahana turşusu için gereken malzemeler:
- 1 adet orta boy lahana
- 8 yemek kaşığı tuz
- 10-15 adet sarımsak
- 3 su bardağı üzüm sirkesi
- 1 su bardağı içme suyu
- 10 adet tane karabiber (isteğe bağlı)
Püf noktasıyla lahana turşusu tarifi:
Lahananın dış sert kabuğunu ayıklayın. Lahanayı istediğiniz boyutlarda bıçak ile doğrayın.
Geniş bir kaba alıp kaya tuzunu serperek elinizle ovarak harmanlayın. Yarım saat kadar bekletin.
İstediğiniz boyutlarda kavanozlara ilk olarak 1-2 adet sarımsak ve tane karabiberden atın. Sonra lahanaları sıkıca kavanoza doldurun.
Üzerine sirkeyi ve içme suyunu boşaltın. Üzerine sarımsak ve karabiberi de ekleyip kavanozun kapağını kapatın. Güneş göremeyen bir yerde muhafaza edin.
20-25 gün sonra turşunuz olmuş olacaktır. Afiyet olsun.
NOT: Oldukça lezzetli olan lahana turşusunu gereğinden fazla tüketirseniz yan etki gösterebilir. Vücutta alerji ve kabarmalara yol açabilir. Bu nedenle hangi turşu olursa olsun sağlığınız için gereğinden fazla tüketmemelisiniz.
VİTAMİNİN MEMBAI LAHANA
Lahana, turpgillerden bir sebzedir. Beyaz, kırmızı, mor, lacivert ve Savoy gibi farklı renk ve türleri vardır. Lahana, C vitamini, K vitamini, folat, potasyum, kalsiyum ve lif bakımından zengindir.
Lahananın faydaları şunlardır:
· Bağışıklık sistemini güçlendirir. Lahana, C vitamini bakımından zengin bir sebzedir. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olan bir antioksidandır.
· Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Lahana, anti-kanser özelliklere sahip olan antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
· Kalp sağlığını destekler. Lahana, kan basıncını düşürmeye ve kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olan potasyum bakımından zengindir. Ayrıca, lahanadaki antioksidanlar, kalp hastalığı riskini artırabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
· Sindirimi iyileştirir. Lahana, lif bakımından zengindir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
· Ödemden kurtulmaya yardımcı olur. Lahana, diüretik özelliklere sahiptir. Diüretikler, vücuttaki fazla sıvıyı atmaya yardımcı olur.
· Göz sağlığını destekler. Lahana, A vitamini bakımından zengindir. A vitamini, göz sağlığını korumaya yardımcı olan bir antioksidandır.
· Cildi korur. Lahana, C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, kolajen üretimini destekler ve cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olur.
Lahana, sağlıklı bir diyete dahil edilebilecek çok yönlü bir sebzedir. Çiğ, pişmiş veya fermente olarak tüketilebilir.
Lahananın faydalarından yararlanmak için, haftada en az iki kez lahana tüketmek önerilir. Lahanayı salatalarda, çorbalarda, yemeklerde veya fermente ürünlerde kullanabilirsiniz.
LAHANA TURŞUNUZ ERİMESİN!
halktv.com.tr sitesindeki tarife göre lahana turşusu en faydalı turşulardandır. Sağlıklı bir kış geçirmek için her kış lahana turşusu yapıp tüketmek gerekiyor. Lahana turşusu yaparken erisin istemeyiz. Kıtır kıtır bir lahana turşusu yapmakta aslında sanıldığı kadar zor değildir.
Lahana turşusunun erimemesi için sirke kullanılmalıdır. Limon tuzunu fazla kullanırsanız lahana turşusu erir. Sirke ve limon tuzu dengesini sağlamalısınız. Aksi takdirde lezzeti hoş olmayabilir.
Kaynak: halktv.com.tr - pratikella
Derleme: f5haber.com