Asgari ücretle herkesin geliri artacak

Herkesin aklındaki soru: Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret zammı işsizlik maaşından kıdem tazminatına kadar birçok hesabı etkileyecek. 4 bin liranın üzerinde bir ücret belirleneceği yönünde beklenti yüksek. Bu hafta içinde açıklanması beklenen asgari ücret bakın hayatımızda neleri değiştirecek.

Asgari ücretle herkesin geliri artacak - Sayfa 1

Türkiye'de her 3 kişiden biri asgari ücretle çalışıyor. Tüm işçi ve memurların asgari geçim indirimi (AGİ) asgari ücrete göre belirleniyor. Bu kapsamda yaklaşık 19.4 milyon kişi var. Şu an bekar bir çalışan için aylık 268 lira olan AGİ tutarı, eşi çalışmayan 3 çocuklu kişilerde 456 liraya çıkıyor

112
Asgari ücretle herkesin geliri artacak - Sayfa 2

Asgari ücrette yapılacak artışa bağlı olarak işçi ve memurların her ay yararlanmakta oldukları AGİ tutarı da artırılacak. Bu artış yüzde 30’u aşabilir.

212
Asgari ücretle herkesin geliri artacak - Sayfa 3

TAZMİNATLAR

En düşük kıdem ve ihbar tazminatı asgari ücrete göre hesaplanıyor. Kıdem bir yıllık çalışma karşılığı 30 günlük brüt ücret üzerinden ödenirken, ihbar tazminatı çalışılan süreye göre değişiyor.

312
Asgari ücretle herkesin geliri artacak - Sayfa 4

Bu hesapta son alınan maaş dikkate alındığı için asgari ücrette yapılacak her artış cebe girecek tazminatın da artması anlamına geliyor.

412