Aşı olmayan personel işten çıkarılabilir mi?

Delta varyantının tüm dünyada baskın hale gelmesi üzerine birçok şirket, aşı olmayan çalışanlarıyla ilgili yeni kararlar aldı. Türkiye’de de bazı firmalar aşı olmayan çalışanlarıyla yollarını ayıracağını duyurdu. Aşının zorunlu hale getirilip getirilemeyeceğini ve işten çıkarılma nedeni olup olmayacağını hukukçular yanıtladı.

Aşı olmayan personel işten çıkarılabilir mi? - Sayfa 1

Yeni tip koronavirüsün Delta varyantı dünyayı kasıp kavuruyor. Virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığına karşı geliştirilen aşılar da salgından çıkışın tek yolu olarak gösteriliyor.
 

114
Aşı olmayan personel işten çıkarılabilir mi? - Sayfa 2

Dünya genelinde Covid-19 karşı 4 milyar 480 milyon doz aşı uygulanmış olsa da hâlâ aşı olmayı reddedenler bulunuyor. Salgının başlangıcından bu yana evden çalışma yöntemini benimseyen dünya devi şirketler aşılamayla birlikte sonbaharda ofise dönmeyi planlıyordu. Ancak vaka sayısının tekrar artışa geçmesi üzerine bazı şirketler de aşı olamayan çalışanlarıyla ilgili “zorlayıcı” yeni kararlar aldı.
 

214
Aşı olmayan personel işten çıkarılabilir mi? - Sayfa 3

Facebook, Google’ın da aralarında bulunduğu dev şirketler, çalışanlarını aşı olma yönünde telkin ederken ABD merkezli medya şirketi CNN International konuyu bir adım öteye götürdü ve Covid-19 aşısı yaptırmayan 3 çalışanının işine son verdi. Ardından ABD’nin havayolu şirketi United Airlines ise çalışanlarına aşı yapmayı zorunlu kıldı.

314
Aşı olmayan personel işten çıkarılabilir mi? - Sayfa 4

Avrupa Birliği’ne üye birçok ülke ise protestolara rağmen “aşı kartını” yürürlüğe soktu ve yaptırmayanların hayatını daha da zorlaştıracak yasakları konuşmaya başladı.
 

414